top of page
  • Skribentens bildKaninmagazinet

Transportbur

Vid alla resor, både kortare och längre är det säkrast för både kaninen själv och övriga passagerare om kaninen färdas i en egen transportbur. Transportburen blir kaninens egna trygga sfär där den kan sitta i lugn och ro under färden.

Tillvänjning

Att flytta en 8-veckors unge tvärs över Sverige kan gå hur bra som helst medan en 6 år gammal kanin kan få panik av att stängas in i transportburens lilla utrymme. Det beror alltså inte på åldern, utan på individ och träning. All flytt innebär någon grad av stress för kaniner även om det är individuellt hur pass oroliga de blir. Vanligtvis är det inga problem alls men man vet ju aldrig. För att det inte skall bli lika jobbigt för kaninen när det väl gäller är det därför bra med träning.

Börja med att låta kaninen vänja sig vid transportburen hemma i lugn och ro. Låt den undersöka ordentligt, lukta på, hoppa in och ut som den vill.

Nästa steg är att kaninen får sitta instängd små stunder. När det går bra kan man börja ta med kaninen på kortare utfärder. Och sedan längre. 



Modeller & storlekar

Det finns transportburear som går att öppna uppifrån och sådana som öppnas från ena sidan, men även sådana med flera öppningsluckor.

Vanligtvis är de gjorda av plast eller trä, i vissa fall stadig textil eller galler med fast botten. 



Plastburar, träburar & finurlig våningslösning.

Foto: Nathalie Månsén

Plastburar är lättast att hålla rena, en del modeller går dessutom att plocka isär på hälften så att de tar mindre plats vid förvaring. De med plant tak och öppning fram på ena kortsidan går att stapla flera stycken ovanpå varandra. På utställningar ser man ofta transportlådor i trä som har mer än ett fack. Ska man transportera många kaniner samtidigt kan det vara smidigt med en sådan. Om man måttbeställer eller bygger själv blir transportburen dessutom precis som man vill ha den.

Jordbruksverket har storlekskrav på transportburar för kaniner

  • Drag, obehaglig värme, väldigt låga temperaturer eller hög ljudnivå ska kaninen inte utsättas för.

  • Lufthål måste det finns gott om så att det inte blir för kvavt eller varmt. 

  • Utrymmet ska vara så stort att kaninen kan sitta upp bekvämt, kunna vända sig utan problem och även rymmas ordentligt när den ligger ned.

Ungar som fortfarande diar ska transporteras med sin mor. Tänk på att alla ska kunna rymmas bekvämt.

För flygresor finns ännu mer specifika krav på hur transportburar skall vara utformade. Kaniner åker som handbagage tillsammans med de mänskliga passagerarna inne i kabinen. Men kolla alltid upp bestämmelserna hos det enskilda flygbolaget.

Tänk på att inte ha ett allt för stort utrymme för kaninen om du transporterar den på ett sätt som medför en krockrisk. Är transportburen stor så kan kaninen flyg långt och skada sig mycket, medan om väggarna är relativt nära så är inte risken för skador lika stor.

Inredning & underlag



Vattenflaska eller skål är absolut nödvändigt. För enkelhetens skull: investera i en liten vattenflaska med gummitätning. De droppar inte lika lätt som vanliga. Det finns även lämpliga skålar med skvimpkant.

kan du stoppa in i en höboll eller lägga en tuss på golvet. Skall du på hopptävling vill de oftast att du har det i en boll så att det inte skräpar ned så mycket. På sommaren kan du plocka gräs och blad att ge kaninen. 

Det är sällan uppskattat att lämna små kutterspån efter sig på tåget eller hos veterinären. Så försök att inte ha ett underlag som skräpar ned. Handdukar eller tidningar, eventuellt med fleecetyg över eller en bit gångmatta funkar bra. Ta med så att du kan byta till torrt om resan är lång.

Riskerar det att bli väldigt varmt går det att lägga kylklampar i transportlådan. Ett tunnare tygstycke att lägga över transportburen kan också vara bra att ha med sig. För skugga eller för avskildhet.

Placera alltid buren så att den står stadigt och inte riskerar att välta, på en plats där du kan ha uppsikt över den.

Transportburen ska användas till just det - transport. Kaninen vill inte behöva sitta instängd där längre än nödvändigt!

Text & övriga foton: Anita Ekman

362 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Bärnät

bottom of page