Förr eller senare kommer det en dag då du måste åka bort och inte har möjlighet att ta med dig kaninen. Det finns då ett par saker du bör tänka på när du lämnar över ansvaret till din kaninvakt.
Antingen flyttas kaninen så att den får bo hos vakten eller så låter du den som skall ta hand om kaninen komma hem till dig och göra jobbet. Har du väldigt många kaniner är det senare kanske enklast, men skall du vara borta länge kan det underlätta för vakten att ha dem på plats hos sig.
Fullt frisk
Naturligtvis är det viktigt att kaninen inte är sjuk om du skall lämna bort den. Både för din kanins skull men också för att den inte skall smitta andra. Kontrollera även så att de övriga kaninerna hos vakten är friska. Ögonen skall vara vakna och alerta, det får inte rinna vare sig från ögon eller nos. Burarna ska vara rena och anläggningen allmänt välskött.
Om du bor i Sveriges sydligare delar är det en god idé att vaccinera kaninen mot RVHD och Myxomatos.
Instruktioner
Det är alltid bra att ge noggranna foderinstruktioner och berätta vilka rutiner du har. För en som är väldigt oerfaren när det gäller kaniner är det kanske till exempel inte är helt självklart att de först och främst skall äta hö.
Packlista
-Hö, så mycket att det räcker hela din frånvaro (om inte vakten har hö att erbjuda)
-Vattenskål/-flaska/-automat
-Kraftfoder
-Gnagpinnar
-Krypin som går att sitta på
-Borste/kam om kaninen behöver pälsvård
Telefonnummer:
+Nummer där du kan nås
+Kaninkunnig veterinär
Eventuellt..
-Bur
-Hage
-Toalåda
-Strö
-Sele & koppel
Vem erbjuder smådjurspassning?
Utöver att höra sig för i bekantskapskretsen finns det ett par andra alternativ att kolla upp:
Pensionat/Djurhotell/Inackordering Pensionat för katter och hundar är vanligast men det finns även för smådjur som kaniner.
Djuraffär Vissa djuraffärer har inkvarteringsmöjligheter. Kontrollera att kaninen ej behöver dela rum med skräniga fåglar eller att luftkvalitén är dålig (dammig/kvalmig). Utrymmet bör heller inte ha hög luftfuktighet (risk för det om det finns många akvarier). En förutsättning för att djuraffärer skall få bedriva inackorderingsverksamhet är att de mottagna djuren ej får vistas i samma utrymme som butikens djur och inte heller så att de kommer i kontakt med kunder.
Privatpersoner som annonserar Leta på nätet, lokaltidningen, anslagstavlor (särskilt om det finns affischering vid djuraffären).
Uppfödare Med tanke på smittorisken är inte alla uppfödare så pigga på att ta emot djur utifrån. Men om du har tur kanske din uppfödare har en ledig bur som du får hyra in kaninen i.
Sökord: djurvakt, smådjurspassning, djurpensionat.. och liknande.
Kanske funderar du själv på att ta emot och inkvartera kaniner mot betalning? Tänk på att om det krävs tillstånd av länsstyrelsen för att göra det i större omfattning (6 eller fler kaniner per år). Du bör läsa Jordbruksverkets föreskrifter i Saknr L120 och L80. Och tänk igenom ordentligt vad du ska erbjuda och vad djurägaren ska packa med.
Pris/Betalning
Det varierar stort hur mycket det kostar att ha någon annan som tar hand om kaninen. Ibland blir det billigare om du kan ta med egen bur och mat eller om du har flera kaniner som kan bo tillsammans. Företag har en preciserad prislista. När det gäller privatpersoner är det är inte alla som vill ha betalt över huvud taget men då kanske du kan ge en blomma istället.
Om du lyckats hitta en trevlig kaninvakt och denne tagit väl hand om din kanin under din frånvaro - tacka ordentligt så kanske du slipper leta en ny kaninpassare nästa gång.
Text & foto: Anita Ekman
Comments