top of page
  • Skribentens bildKaninmagazinet

Tonårskanin

Från att ha varit kelig och lätt att ha att göra med har din kanin förvandlats till en långörad terrorist som biter, gräver, hoppar runt omkring dig och använder hela sin bur som toalett. Bara lugn! Din kanin har inte blivit tokig; den har blivit tonåring!

När din kanin blir tonåring beror lite på ras; små raser utvecklas lite tidigare än de större raserna, samt om din kanin är hane eller hona spelar också roll.

Då en hane är 10-12 veckor gammal börjar hans testiklar vara färdigutvecklade. Detta innebär att han är så gott som könsmogen och att hans beteende främst drivs av hans sexuella instinkt. 

Honor blir könsmogna när de är 4-6 månader gamla. Honan kan bli väldigt mån om sitt revir (buren) och agera ilsket. Hon kan även drabbas av perioder av falsk dräktighet. Detta innebär en stor påfrestning för din kanin som genomgår i stort sett allt en dräktig kanin gör. Detta kan även vara stressigt för dig som matte/husse. 

Spår av en tonårskanin som helt glömt innebörden av en toalett

Tecken på att du har en tonårskanin

·         Kaninen hoppar/dansar runt omkring dig (en slags uppvaktning) och du kan höra ett

hummande ljud

·         Kaninen ”parar” sig med t.ex. dina fluffiga tofflor eller gosedjur

·         Kaninen gör utfall mot dig om du t.ex. stoppar in handen i buren

·         Kaninen bits och agerar aggressivt

·         Kaninen skvätter urin

·         Kaninen sover mer än vanligt

Hur du kan underlätta tonårstiden för din kanin:

En aggressiv kanin behöver utrymme. Ett av de första tecknen på att din kanins tonårsfas har börjat är aggressivitet. Detta artar sig genom att kaninen gör utfall emot t.ex. din hand när du är i buren och fyller på hö. För att undvika detta måste du respektera kaninens revir och mötas halvvägs. Låt kaninen nosa på din hand och testa dig fram! Nosar kaninen på dig, går undan och du börjar t.ex. fylla på höet utan att kaninen gör utfall mot dig accepterar den din närvaro. Om inte klappa kaninen, låt den veta at du bara vill den väl och bygg upp relationen. Det krävs både tålamod och tid!

Anpassa dig efter kaninens schema. En kanin med rasande hormoner i kroppen blir lätt trött och behöver vila! Ge kaninen den sömn den behöver och när du märker att kaninen är mest aktiv (oftast morgon och kväll) aktivera din kanin som du brukar göra.

Tillbaks till skolbänken. Då en tonårskanin lätt blir trotsig och därmed glömmer av sitt inlärda toalettbeteende måste du lära om kaninen och det mest effektiva sättet att göra det på är genom att använda en rymlig toalett samt att locka med något gott.

Sätt kaninens höhäck på kortsidan av buren. Om du inte redan har en, införskaffa en toalettlåda för katter – gärna en som täcker en så pass stor del burens kortsida att kaninen inte kan komma åt höet genom att sitta/stå bredvid toaletten. Genom detta knep tvingas kaninen sitta i toaletten för att äta hö och eftersom kaniner gärna gör sina behov medan de äter blir denna process en naturlig del av kaninens vardag.

Toalettlåda med en höhäck ovanför

Alternativ:

Fram tills kaninen är ungefär 1 år gammal kommer beteenden som tillkommer med tonårsfasen att vara markanta. Därefter lugnar hormonerna ner sig en aning, men inte helt. Över lag är det många kaniner som aldrig riktigt kommer ifrån dessa tonårsfasoner.

Så vad kan du göra?

Kastrering och sterilisering

En kastrering/sterilisering innebär att en veterinär genom en operation tar bort kaninens förmåga att reproducera sig. Detta ingrepp utförs tidigast då kaninen är omkring 5 månader gamla.

En kastrering/sterilisering genomförs inte bara för att slippa oönskade dräktigheter ifall du ska ha kaniner av olika kön tillsammans, men det underlättar också livet för din kanin som slipper drivas av sina hormoner samt att du får en mer tillgiven och lugn kanin.

Planerar du att ha flera kaniner tillsammans väljer många att kastrera sin hane då det ingreppet är lättare att utföra än det på honorna.

Kastrerade hanar slipper risken för att drabbas av testikelcancer.

Av osteriliserade honor löper cirka 60 % risken att innan sin fjärde födelsedag drabbas av livmoderscancer som i värsta fall har en dödlig utgång.

Nackdelarna med att kastrera din kanin är främst sövningen som krävs för ingreppet. Visserligen är narkosen oftast kortvarig, men då kaniner hör till de mindre djuren, samt har en känslig kropp i vissa avseenden finns ändå en risk.

En kastrerad/steriliserad kanin blir lättare överviktig vilket ställer större krav på dig som matte/husse att aktivera din kanin samt ge den rätt kost.

Text och Foto: Anna Rickardsson

2 045 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Gallerbitning

bottom of page