top of page
  • Skribentens bildKaninmagazinet

Gallerbitning

Kaniner som gnager på gallret är ett problem som många kaninägare har. Detta beteende kan både skapa problem för kaninen och störa ägaren.

Kaninerna gnager antingen på gallret eller på burkanten, det låter mest när de gnager på gallret. Anledningen till att de biter är för att de är uttråkade och/eller vill ha uppmärksamhet. Unga kaniner kan ofta ge sig på nästan vad som helst med sina tänder när de har som mest energi. Gallerbitning är även en stereotypi som utvecklas när kaninen inte får utföra sina naturliga beteenden och därför blir frustrerad.

Har man kaninen inomhus kan den gnager på gallret under natten är det lätt hänt att man vaknar och tittar till kaninen, då lär den sig till slut att den får uppmärksamhet när den gnager och beteendet kommer att fortsätta. Detta är inlärd gallerbitning för uppmärksamhet. Det är helt naturligt att beteendet visar sig på natten eftersom att kaninen är ett grynings- och skymningsaktivt djur.

När kaninen gnager ska man ignorera beteendet och inte ge den uppmärksamhet. Lär den sig att den vinner något på detta beteende så kommer det garanterat fortsätta.

Det är viktigt att fundera över varför din kanin gallerbiter. Kanske behöver din kanin större yta att bo på? Kanske är den understimulerad? En roligare levnadsmiljö, mer motion och mer hjärngympa kan vara delar av lösningen. Se så gott du kan till att din kanin kan utföra alla sina naturliga beteenden!

Har du en ung och energisk kanin som gnager under natten finns det inte så mycket att göra mer än att se till att den har saker att göra som kan hålla den aktiverad. Tjocka trägrenar är en bra och rolig aktivitet för kaninerna, mer om vilka grenar/pinnar som är bra kan du hitta på Kaninmagazinet.

Det finns aktivitetsbollar, gallerbollar och andra liknande leksaker man kan köpa till kaninen och ha i buren så den blir sysselsatt.  Det gäller att ta tålamod med djur, om man vill att dem ska lyssna och lära sig. Den biter för att den känner sig ensam och uttråkad, det är din uppgift att ändra på det!

Text och Foto: Nathalie Månsén

1 411 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page