top of page
Skribentens bildKaninmagazinet

Koloni eller flockdjur?

En vanlig diskussion om kaniner är detta om de är flockdjur eller kolonidjur. Googlar man och läser runt så får man olika svar på den frågan. Man kan dock se en viss skillnad. De sidor där man läser om kolonidjur är oftast egenskrivna faktatexter eller diskussionstrådar på forum. I de allra flesta fall är texterna/trådarna flera år gamla. Läser man dock faktaartiklar med bra och vetenskapliga källor, eller frågar en veterinär eller etologer så får man svaret flockdjur. Vilket som stämmer säger nog sig självt. Ändå håller många fast vid att kaniner är kolonidjur. Troligen för att de vuxit upp med ordet och fått lära sig det tidigt i livet.

Det stämmer att kaniner lever i kolonier. Men att kalla de kolonidjur är fel och vilseledande. Faktum är att ordet kolonidjur inte ens existerar i svenska ordlistan. Det är något vi själva hittat på sedan långt tillbaka. En teori är att det helt enkelt fötts fram genom kaninernas levnadssätt samt för att skilja dem från hur vissa andra flockdjur lever. Detta begrepp har troligen sedan levt kvar och använts flitigt.

Ska man kolla på vad det står i lagen så står det att det är rekommenderat att hålla kaniner i par eller grupp. Det är alltså inte olagligt eller fel att hålla en kanin ensam så länge du ger den ett socialt liv och sköter om den väl. Okastrerade hanar kan inte hållas ihop och lagen avråder det till och med. Dessutom handlar det väldigt mycket om individen i sig – vissa kaniner fungerar inte ihop.

Att de är flockdjur betyder dock inte att det är enkelt att para ihop kaniner. Det handlar som sagt mycket om kemin mellan individerna och även ytan är väldigt viktig. Det är tillåtet att ha två kaniner under 3 kg på 0.5 kvm yta men det är absolut inte lämpligt. Det krävs större, ofta bra mycket större.

Helt enkelt: Ordet kolonidjur finns inte i SverigesAkademiskaOrdlista. Flockdjur är däremot ett ord enligt SverigesAkademiskaOrdlista. När ordet "koloni" används om djur inom zoologin avser det en grupp djur som lever i flock.

 Det är upp till en själv hur man vill göra men man kanske borde tänka lite extra när man skaffar sig en ensam kanin. De allra flesta människor jobbar dagtid och kaninen får då vara ensam stora delar av dagen. Viktigt att veta är också att en människa aldrig kan ersätta en artfrände.

Text: Fanny Arvendal © Kaninmagazinet 2014 Foto: Jennie Henriksson

635 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page