top of page
  • Skribentens bildKaninmagazinet

Kaniner med andra djur

Att ha kanin tillsammans med andra djur är det många som har delade meningar om.

En del tycker att det går alldeles utmärkt medans andra inte tycker att man ens ska försöka.

Kaniner är bytesdjur i det vilda, det måste man alltid komma ihåg. Deras naturliga reaktion om andra djur kommer i närheten är att fly undan. Kaniner är alltid på sin vakt och är känsliga mot stress. Vanliga husdjur som till exempel hund och katt är kaninens fiender i naturen.

När man ska introducera kaninen för de andra husdjuren eller tvärtom är det viktigt att tänka på deras naturliga beteende.I naturen skulle kaninen försöka att fly, kan den inte gömma sig brukar den förvirra sin angripare genom att skutta i sick-sack, kommer den inte undan försvarar dem sig.

Foto: Frida Ã…kersson

Katter är rovdjur och deras instinkt är att jaga och döda sitt byte, detta beteende har tamkatterna kvar, gäller både kattungar och vuxna katter. Hur stark jaktinstinkt katten har varierar från katt till katt. Ha alltid i åtanke att katter är rovdjur och kaninen är deras byte. Även om katten bara vill leka så kan den skada kaninen allvarligt med klor och tänder. I en katts mun finns det många farliga bakterier som kan orsaka allvarliga infektioner.  Kaninen kan även skada katten. Kaninen har både klor, tänder och starka bakben.

Även hundar är rovdjur och leker genom att jaga och bita.Vissa hundar har starkare jaktlust än andra, men precis som med katter varierar det från individ till individ. Har man en tränad jakthund kan man även lära denna att inte röra familjens egna djur. För detta krävs en bra kontakt med hunden och ett tydligt ledarskap, samt lära den vad som är rätt och fel.

Blir kaninen jagad av familjens andra husdjur är detta mycket stressande för kaninen och ska omedelbart stoppas. Det finns många exempel på kaniner som dött i sina burar pga att katter, hundar eller annat husdjur varit där med sina klor eller smygit runt och stressat dem. Var alltid uppmärksam på hur djuren reagerar tillsammans och ha dem alltid under uppsikt.

Hur du ska gå till väga Kaninen får aldrig bli rädd och man måste lära sin hund/katt att aldrig jaga eller leka med kaninen. Eftersom kaninens instinkt är att fly brukar det vara en vanlig orsak till att djuret börjar jaga kaninen eftersom det triggar igång jaktinstinkten. Det är viktigt att man känner sina djur väl och vet hur dem fungerar innan man låter dem träffa andra djur.

Med tålamod kan man lära både hund och katt vad de får och inte får göra. Introducerar man en kanin och hund kan man göra som så att hunden får ligga helt stilla medans kaninen skuttar löst och väljer själv om den vill/när den vill ta kontakt med hunden. Allt ska ske på kaninens villkor. Helst ser man att hunden ska ignorera kaninen.

När det gäller katt kan man göra ungefär samma sak, det är svårare att få en katt att ligga still. Till hjälp kan man använda sig av transportbur. Antingen att katten sitter i en transportbur och kaninen får skutta runt och lukta, under din uppsikt såklart. Både kaninen och katten kan sitta i transportbur mitt emot varandra med avstånd så dem får lukta och titta på varandra. Beroende på hur kaninen reagerar kan man låta den sitta i transportbur och katten nosa. Efter detta kan man hålla i katten i knäet medans kaninen får hoppa runt och nosa. När man känner sig redo kan man ha dem löst tillsammans i korta stunder under uppsikt.

Lämna aldrig kaninen ensam tillsammans med något djur. Ha alltid uppsikt.Skadan kan ske snabbt.

Man kan även lära kaninen, men i grunden är det bäst att fokusera på det andra husdjuret.

Det handlar även om en hel del personkemi precis som det gör med oss människor. Vissa trivs ihop bättre än vad andra gör oavsett djurslag. Vissa kaniner vill inte umgås tillsammans med andra djur, speciellt kaniner med stark revirkänsla.

Foto: Ninnih Hedblom

Kaniner kan bli riktigt bra kompisar med andra djur men i vissa fall fungerar det helt enkelt inte. Man ska aldrig tvinga djur att leva tillsammans om de inte trivs, det blir inte bra för någon.

Ha tålamod och lär känna dina djur ordentligt innan introduktion. Ha alltid ett öga på dem tillsammans.

Kanin och marsvin I djuraffärer ser man ofta kanin och marsvin tillsammans och det finns även en del privatpersoner som har det, dock ska man inte ha det. De kan verka vara vänner och fungera bra ihop men de förstår inte varandras språk, kaninen kan lätt sparka till marsvinet och det blir en stor skada. Både två kan bära på bakterier som kan vara livshotande för den andra. Det är lag på att alla gnagare förutom guldhamster ska hållas två och två, dock ingen lag om att kanin och marsvin inte får vara tillsammans. Måste man ha dem ihop ska det finnas minst 2 marsvin eftersom det är lag på det.


Lycka till!

Text: Nathalie Månsén Källa: Erfarenheter från privatpersoner samt jattekanin.ifokus.se

1 851 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla

Gallerbitning

bottom of page