Tecken på smärta
- Kaninmagazinet
- 7 juli 2020
- 2 min läsning
I uppgiften att ta väl hand om sin kanin ingår det att ta hand om kaninen ifall den blir sjuk. Det är din skyldighet som kaninägare att ge kaninen vård så att den slipper lida, men hur vet vi om kaninen lider?
Kaniner är mästare på att inte visa smärta, skulle de göra detta i naturen så är risken stor för att rovdjuren ser dem som lätta byten. Därför måste man vara väldigt uppmärksam och vara väl medveten om hur ens kaniner beter sig. Det är inte alltid lätt att upptäcka att kaninen mår dåligt, en till synes ”glad och skuttande” kanin kan tillexempel ha ömmande problem i munnen utan att du vet om det.

Är kaninen trött, eller har den ont? Var uppmärksam på kaninens beteende!
Vissa sjukdomar syns på utsidan, så som mjäll, fel på framtänderna osv, medan andra är mycket svårare att upptäcka. Exempel på sjukdomar som är svåra att upptäcka på annat sätt än ren observation är förstoppning, urinsten och benbrott. Såklart kan du känna och klämma, men det är alltid bra att ha många medel för att upptäcka problemet tidigt!
Några tecken på smärta:
- Ökad puls.
- Vaktar ömma områden, låter dig inte röra det smärtande området.
- Vaktar sin bur, kaninen känner sig underlägsen pga smärtan och vaktar därför sitt bo där
den är trygg.
- Ljud när man rör området som gör ont, så som pip, fräsande eller annat.
- Slickar, kliar, biter och/eller skakar området som gör ont/känns obehagligt.
- Rastlöshet, tycks inte kunna vila. Lägger sig och reser sig i korta intervall.
- Gnisslar tänder
- Minskad matlust
- Sitter stilla väldigt länge, oftast i en lite hoptryckt ställning.
- Tvättar sig inte ordentligt och ser därför smutsig eller tufsig ut.
- Konstiga vilopositioner för att inte belasta smärtsamt område
- Ändrar sitt normala beteende
Även en glatt skuttande kanin kan ha ont och vara allvarligt sjuk!
Det händer att kaninägare berättar att deras kanin är ”elak” eller aggressiv, men vid veterinärundersökning har det visat sig att kaninen har haft något inre problem som orsakat den smärta. Du vet kanske själv hur du/folk runt dig blir när du har huvudvärk eller ont i magen? Kaninen kan inte berätta för någon att den har ont och dess instinkter säger åt den att inte visa det med kroppen. Därför bör du som ägare hålla noga uppsikt över din kanin och kolla upp minsta problem som du är osäker på!
Kaninspecialiserade veterinärer har sagt att man ska lita på sin magkänsla. Känner du att något är konstigt med din kanin, men du kan inte sätta fingret på vad? Kanske har ditt undermedvetna märkt av små, små skillnader i din kanins beteende som kan tyda på att den är sjuk. Det skadar aldrig att ringa en veterinär och fråga om råd.
Kom ihåg att kaninen kan vara sjuk och ha ont trots att du inte ser/den inte visat tecken på smärta! Det bästa du kan göra är att sköta den rätt från början och ta den till veterinären direkt om du misstänker att något är fel.
Text och foto: Emma Almquist
Comments