Så funkar kaninhoppning del 2
- Kaninmagazinet
- 9 juli 2020
- 3 min läsning
Kaninmagazinet har tidigare publicerat ett inlägg där vi berättade lite kort om kaninhoppning. Nu kommer andra delen av en rad inlägg om hur denna sport eller hobby fungerar! Det hela går ut på att kaninen ska med egen vilja springa igenom en bana på snabbast tid och med så lite fel som möjligt. Ofta får man hoppa grundomgång och sedan går hälften vidare till final, men det är olika från tävling till tävling. Om man river ett hinder får man ett fel, oavsett hur många bommar som trillar ner. Om man känner att kaninen inte kommer klara ett hinder, eller vägrar hoppa över, kan man också välja att lyfta kaninen över hindret och då får man också ett fel. Om din kanin går fram och nosar på hindret och en bom trillar ner kan du lyfta kaninen över hindret utan att få ytterligare ett fel.

Din kanin måste vara minst 4 månader för att den ska få starta på en tävling eller uppvisning och du själv måste vara minst 7 år gammal. För att starta i höjd och längdhopp måste kaninen vara över 1 år. Sele och koppel ska vara av en speciell typ som inte kan skada kaninen, klicka HÄR för att komma till vår artikel om selar! Endast halsband får inte användas utan selen måste bestå av både band runt hals och mage. Kopplet får heller inte fästas vid halsen utan ska fästas på ryggen. Den populäraste selen bland kaninhoppare är den så kallade H-selen, den heter så mest för att den ser ut som ett H. Andra godkända selar är bröst- och bogselen. Kopplet får inte vara tungt och man får inte använda en kedja eller rullkoppel. Tänk på att din kanin alltid ska vara kopplad när den är ute ur transportburen på tävlingsplatsen, om du inte har den i en beteshage eller liknande, då måste du ta av selen. Kaninen får inte heller ha sele på sig när den är i transportburen eftersom den kan fastna och skada sig själv.
Saker att tänka på: - Man får inte dra kaninen i kopplet och kopplet måste vara slakt när kaninen hoppar över hindren. Handen ska hållas bakom kaninen när den hoppar det vill säga att koppelhållande hand inte får passera hindren före kaninen. - Man får inte hjälpa till med foten för att få sin kanin att gå framåt. Endast små puffar med händerna ärtillåtet och små lockande ljud om kaninen är van vid det. Man får heller inte dra eller rycka i kopplet för att skynda på kaninen, utan använd händerna så mycket som det bara går. - 2 minuter har man på sig att ta sig igenom banan, men tiden kan också variera. Dommaren säger till när det är 30 sekunder kvar och när det är 10 sekunder kvar. -Kaninen måste vara fullt frisk om den ska få delta på tävling. Den får heller inte vara dräktig, digivande och ha ungar. - Om du tar flera kaniner med dig och de ska vara i en betesbur måste du ha med dig en bur så att du kan sära på dem ifall de börjar bråka. -När man börjar tävla i Medelsvår kommer man stöta på något som kallas för en korregering. Det får man när man ger kaninen ny sats. När man fått tre korrigeringar räknas det som ett fel. När man fått sex korregeringar räknas det som två osv..Alltså räknas 5 korregeringar som endast ett fel. - När din kanin går upp till Svår klass måste du registrera den. Du kan registrera din kanin redan när den börjar tävla men när den startar Svår, Elit, Längd och Höjdhopp är det ett måste. Kaninregistrering kostar oftast 30 kr och du kan höra av dig till någon i din klubbs styrelse för att registrera din kanin.
Text: Maria Frykstedt
Foto: Nathalie Månsén
Comments