Idén till detta hinder fick jag av ett hinder som Stockholms Kaninhoppare äger. Rätta mig gärna om jag har fel men jag tror detta hinder är byggt av Anna Masser. Hindret kallar jag ”V:et” då jag tycker det från sidan ser ut som ett ”V”.
Hinderskiss och mått
Först och främst så gjorde jag en ritning på hur jag ville mitt hinder skulle se ut.
För att sedan räkna ut hur långa hinderstöden var tvungna att vara samt vad maxlängden skulle bli (hindrets högsta höjd = största längden) krävdes en hel del matematik. Kan säga att min mattelärare skulle vara stolt över mig där jag satt på min kammare och repeterade geometri.
Ni ska slippa att följa alla ritningar som jag gjorde för att komma fram till mina olika frågor. Den sista skissen som gjordes kan du se nedan. Här var jag tvungen att räkna ut vinkeln ”V” för att veta i hur många grader (en vinkel mäts i grader) jag skulle såga hinderstöden för att få till lutningen på hindret.
När allt uträknande var klart visste jag följande:
· Hindrets maxhöjd: 50cm
· Hindrets maxlängd: 30cm (mätt på 50cm höjd där hindret är som bredast)
· Hinderstöden (plankorna) behövde vara minst 57cm långa.
· Vinkeln V skulle vara: 15grader
Material & Kostnad
Till hela hindret behövdes följande:
· Hinderstöd – 4*60cm av virke 28 x 70mm
· Plywood – till fotplattor samt stödlist
· Krampor 24st – ”märlor” som bommen ligger på
· Bommar 7st
Den stora materialkostnaden i mitt fall var kramporna och bommarna som jag bställde från Libra. Ville prompt a vita bommar och då får man räkna med att det kostar. Ett billigt och lika bra alternativ är att köpa VP-rör på exempelvis biltema. Det kostar ungefär 20kr för 2m av tjockleken 20mm. Rören kapas enkelt med kniv eller såg.
I stora drag blev kostnaden följande:
· Hinderstöd (beijer) = 30kr
· Plywoodskiva (beijer) = 0kr (hittade bland spillvirke)
· Krampor, 40st (libra) = 160kr
· Bommar, 70x7 (biltema) = ca 70kr
· Färg (panduro) = 120kr
· Lack (panduro) = 30kr
· Trälimm (panduro) = 30kr
· Penlar (panduro) = 50kr
· Vinkelsåg (biltema) = 199kr
· Tejp till bommar (biltema) = 15kr
· Sandpapper (biltema) = 20kr
· Skruv (längre och kortare) (biltema) = 30kr
Nu har jag skrivit med allt jag inhandlade för denna gång. I fortsättningen har jag limm, såg, penslar, lack, plywood. En del har säkert mycket av detta hemma och då blir kostnaden mindre. Nästa gång jag tänker bygga ett hinder behövs nästan bara material till hinderstöden samt färg (om man inte vill måla alla hinder i samma färg). Jag valde en relativt dyr färg också men hade verkligen en bild av hur jag ville hindret skulle se ut och då var det inte alldeles enkelt att hitta rätt färg i rätt nyans.
Bommarna köpte jag som sagt från Libra. Jag valde att köpa 60cm långa bommar men kan säga att i efterhand skulle jag velat ha bommarnas längd till 70cm då 60cm känns lite för kort.
Börja bygga
Jag fick mina hinderstöd utsågade i 60cm bitar på Beijer utan extra kostnad (Tack!). Har ju inget körkort så det är ganska otympligt att bära hem 3m längder på bussen. Plywoodskivan hade jag tur att hitta bland spillvirket annars kan detta kosta en slant.
Steg 1. – Såga
Jag fick ju hinderstöden utsågade i längder om 60cm. I skissen ovan så nämner jag att hinderstöden var tvungna att vara minst 57cm. Då räknade jag med att hinderhöjden skulle bli 55cm (5cm över maxhöjden). Räkna alltid med att ha minst 3cm högre hinderstöd än höjden där översta bommen ligger.
Jag köpte sedan en vad jag kallar ”vinkelsåg” som kan såga i vinklar. Detta då jag ju var tvungen att såga hinderstöden i 15graders vinkel för att få lutningen på hindret.
Fotplattorna och stödlistorna (2st) sågade jag ut med sticksåg från plywoodskivan. Sticksåg hade jag hemma sedan tidigare.
Steg 2. – Sandpappra
Detta är dötrist kan jag säga men samtidigt är det underlagsarbetet som gör slutprodukten så mycket bättre! Jag sandpapprade både hinderstöden och plywooddelarna när dessa var utsågade (till bottenplattor och stödlist). Gjorde kanterna rundade så att inga vassa kanter fanns kvar.
Har man en slipmaskin kan jag säga att denna med fördel kan användas för att göra detta jobb betydligt snabbare (och lite roligare).
Steg 3. – Måla
När jag sågat ut och slipat till allt material var det dags för att börja måla. Jag ville ha mörkblåa hinderstöd med en vit rand på kortsidan samt vita fotplattor och mörkblå stödlistor. I efterhand kan jag säga att skulle jag endast valt att måla stöden i en enda färg skulle målandet ta betydligt mindre tid och bli mindre ”pilligt”.
För att få till den vita randen på hinderstödens kortsidor använde jag maskeringstejp för att få en rak och fin avgränsning mellan färgerna. Men detta var som sagt väldigt ”pilligt” och i slutändan rätt trist.
Fotplattorna och stödlistorna var desto lättare att måla då dessa skulle vara i en enda färg.
Steg 4. – Montering av krampor
Nu kommer vi till den delen jag tyckte var roligast och där man faktiskt ser att det händer någonting! Nu är det dags att montera alla delarna samt sätta ditt kramporna.
Börja med att sätta ditt kramporna på hinderstöden. Med Libras krampor kommer en liten manual för hur du ”monterar” dem på stöden. Man använder sig av en borr och för-borrar försiktigt innan man slår i kramporna.
OBS!
Det var inte alldeles enkelt att montera kramporna på detta hinder. Jag la hinderstöden i den lutningen som de skulle sitta på själva hindret och mätte sedan höjden där varje krampa skulle sitta. Då hinderstödet lutar är inte 30cm mätt i längden på hinderstödet detsamma som 30cm mätt från marken. Jag hoppas bilden förklarar lite hur jag menar: Jag la alltså varje hinderstöd med kortsidan (där kramporna skulle monteras) upp och a stödet i den lutningen som det skulle monteras i. Sedan mätte jag från marken (hinderstödets nedersta del) och rakt upp (se röd pil i bilden).
Då bommarna är 20mm tjocka så ska kramporna monteras på följande höjder:
Höjd på krampor Verklig hinderhöjd med bom
8cm 10cm
18cm 20cm
28cm 30cm
36cm 38cm
43cm 45cm
48cm 50cm
Det som också är viktigt att tänka på är att bottenplattan ofta är några mm tjock. Hinderhöjden kan man enkelt säga mäts från bottenplattans underkant så det är viktigt att även ta med detta i beräkningarna när man monterar kramporna. Är ex. bottenplattorna 10mm tjock (1cm) ska kramporna monteras på 7cm (+1cm bottenplatta + 2cm bom) = 10cm i verklig hinderhöjd.
När jag borrat för kramporna så satte jag lite trälim på varje ände av kramporna (som ska in i hålen). Detta för att försäkra mig om att kramporna sätter sig på plats och förhoppningsvis sitter ordentligt fast. Tryck eller slå sedan i kramporna försiktigt med en hammare (träklubba).
Steg 5. – Snart klart!
Nu återstår bara att skruva fast hinderstöden i fotplattorna samt skruva dit stödlisten på stöden och sedan har vi ett färdigt hinder. Wohoo!
Här har jag mätt ut exakt vart hinderstöden ska sitta samt förborrat och skruvat i skruvarna en bit som ska hålla hinderstöden och bottenplattorna på plats. Bläckränderna kommer inte synas så mycket sedan när väl hinderstöden är på plats. Jag målade även över bläcket på hinderstödets undersida när hela hindret var monterat.
Jag använde mig av ganska långa skruvar när jag monterade hinderstöden och fotplattorna. Har för mig dessa skruvarna var omkring 35mm långa. För att sedan montera stödlistorna som syns i högra bilden nedan så använde jag mig av en kortare skruv (18mm).
Sedan var det bara att förborra hinderstöden samt montera på stödlistorna. Bara bottenplattorna kvar att montera samt tejpa bommarna så har vi ett färdigt hinder!
Det Färdiga Resultatet!!!
Text och Foto: Sandra Magnusson © 2012
Comments