top of page
  • Skribentens bildKaninmagazinet

Bygga hage

Att kunna släppa sin kanin lös i en stor, härlig hage ger många kaninägare en av de bästa känslorna som finns. Där kan kaninen göra precis vad den vill, hur länge som helst. Det finns mängder av olika alternativ när man ska bygga en sådan hage, här följer ett exempel.

Först och främst behövs vissa redskap/saker. På bilden nedan ser ni vad som användes vid bygget av denna hage.

1. Murarnät 25m på rulle    2. Stadiga pinnar    3. Spade    4. Hammare modell stor     5. Ståltråd    6. Avbitartång

Nätet valdes pga att det är väldigt mycket till ett relativt lågt pris, det har små maskor, är högt och på det hela taget väldigt rymningssäkert. Läs mer om och se bättre bilder på sådant nät här.

Sedan är det dags att välja plats för sin hage. Ett tips är att välja en plats som redan har riklig gräsväxt eftersom att kaninen kanske kommer att äta en hel del och gräva omkring, vilket inte gynnar en svag gräsväxt och du kommer snart bara ha jord i din hage. Att sätta hagen helt eller delvis i skugga kan vara väldigt skönt för kaninen under den varma sommarperioden.

Spaden används till att göra ett spår som nätet sedan trycks ned i. Detta för att kaninerna inte ska kunna trycka sig under och ha svårare att gräva sig ut. För att stabilisera ytterligare är det en bra idé att trampa till jorden kring nätet så att det inte flyttar sig.

Gräv ett spår, tryck ner nätet i det och pressa sedan jorden runt om.

Redan under tiden man sätter i nätet i sitt spår kan man behöva stödja nätet med några pinnar, men sedan är det dags för de permanenta pinnarna att åka i jorden. Se till att de står stadigt eftersom att det är de som ska hålla upp nätet när din kanin ställer sig mot det och vindar blåser. För att förankra pinnarna i nätet kan man använda vilket sorts rep man vill, men vid detta hagbygge användes ståltråd som sedan tvinnades för att hålla ihop ordentligt.

Sätt stabila pinnar i jorden och förankra dem sedan i nätet.

När en färdig hagform är skapad är det dags att kapa av nätet med sin avbitartång. För att kunna komma in i hagen på ett smidigt sätt är det bra om man lämnar en liten bit till att kunna bygga en grind. Grinden byggs genom att klippa ut ett stycke nät som är lite större än hålet du lämnat och sedan sätts pinnar vid varje långsida. Ena sidan förankras vid staketet och den andra är lös. För att ”låsa” grinden när den är stängd kan man t.ex. använda en klädnypa.

En grind är nästan en förutsättning när nätet är så högt. Grinden kan låsas med en klädnypa.

Är kaninen av typen som rymmer väldigt lätt så kan man sätta en lägre galler som klipps ut eller är av ett helt annat slag längst ner i grindöppningen. Då stannar kaninen där den är även medan man öppnar grinden.

Sedan är hagen färdig att börja användas! För att göra miljön intressantare kan man bygga små berg, lägga in stenar, stubbar, tunnlar, grenar osv. Bara fantasin sätter gränserna!

Att spendera en hel dag i en hage är något man märker att kaninen älskar

Text och foto: Emma Almquist © Kaninmagazinet 2015

1 366 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Kaninkakor

Sy en bogsele

Lönnknyte

bottom of page