top of page
  • Skribentens bildKaninmagazinet

Bygg unika kaninhinder

I denna artikel ska vi ”pyssla” ihop unika hinder. Såklart finns det många sätt att gå tillväga, denna artikel förklarar ett sätt. Först och främst läs artiklarna om bestämmelser/tips kring hopphinder (denna och denna). Även när man låter fantasin bestämma måste/bör man hålla sig till vissa riktlinjer för kaninens skull.

Börja med att skissa dina idéer och fundera på om de är rimliga. Kommer kaninen att förstå hindret? Är det rimligt att bygga med de mått du tänker dig? Vad är din kanin i behov av att träna? Sortera bland dina idéer och bestäm vilka mått du ska ha på dina hinder. Det kan vara bra att anpassa dina hinder efter hoppklasserna, och såklart bestämmelserna kring mått.



När du samlat ihop material och färg är det dags att börja teckna upp dina hinder på träet. Börja gärna med att mäta ut måtten så att det blir små boxar att rita i, det blir lättare att anpassa figurerna du vill ha till rätt mått då. När du fått till dina hinder som du vill ha dem så bör du förstärka linjerna så att de blir lättare att såga senare.

Börja med att såga ut ”boxarna” som är ritade kring dina hinder, eller bara såga grovt kring hindren. Detta gör det lättare att sedan såga ut dina hinder med en liten sticksåg så att du kan röra dig i rundningar och skarvar. Be gärna någon erfaren om hjälp med sågningen, det är farliga maskiner! Glöm inte att mäta ut och såga stadiga bottendelar till dina hinder så att de kan stå upp. Dessa gjorde jag i ett billigare material.



Kanterna på dina figurer är nu vassa och ev stickiga. För att det senare ska vara skönt att hålla i hindren så bör du fila och slipa dessa så att de blir rundade. Därefter är det dags för grundmålning så att de håller längre. När denna färg torkat så kommer vi till den roligaste delen; måla med vanlig färg. Kom ihåg vad det står i reglerna om att färgen inte får lukta starkt osv.


När du målat tillräckligt många lager och allt ser ut som du vill så är det dags att spika i märlor. Speciella märlor som passar till hopphinder kan köpas hos de flesta hoppföreningar, kom ihåg att titta på reglerna och förborra+limma innan du spikar fast dem. Använd inte spik/liknande, det är förbjudet eftersom att det kan skada kaninen om den hoppar fel. Finns historier om kaniner som slitit sönder näsor och blivit blinda av spik-hinder...

Det sista som ska göras innan dina hinder är klara är att förborra igen, men denna gången i hindrets botten, och sedan limma och skruva fast figurerna på stabila stöd.


Det var det som skulle göras vad gäller byggande, nu måste vi ha pinnar! Elrör passar superbra till detta, och kring dem bör du sätta tejp i olika färger. Vissa hoppare hävdar att det är bättre ju fler färger man har på pinnarna till sina olika hinder, ett grönt, ett blått osv. De menar att kaniner kan reagera negativt på nya färger de inte träffat på, något man inte vill ska hända på tävlingar.




Lycka till med byggandet!

Text och foto: Emma Almquist © Kaninmagazinet 2014

431 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Kaninkakor

Bygga hage

Sy en bogsele

bottom of page