top of page
  • Skribentens bildKaninmagazinet

Sociala beteenden

Att kaniner i välkomponerade par har mycket ut av varandras sällskap och dessutom ett rikt socialt samliv är det få som tvivlar på. Men hur kommunicerar de? Vad betyder deras kroppsspråk?

Kaniner som lever i par får utlopp för en hel del beteenden som de inte riktigt kan få utlopp för ens med den bästa människokompis. Inte heller en annan art, tex marsvin, kan ersätta en artfrände som talar "samma språk". Detta leder enligt forskningen till att kaniner som lever i par/grupp är mer aktiva än ensamlevande kaniner.

Foto: Linda Gustavsson

I gruppen/paren så spenderas en hel del tid med att vila/mysa tillsammans. Detta sker dessutom gärna med fysisk kontakt mellan kaninerna, så som när de vilar tätt ihop eller tvättar varandra. Att kaninerna tvättar varandra är dessutom praktiskt för att hålla hygienen på de ställen som kaninen har svårt att nå på egen hand.

Det finns dock en viss etikett som måste följas gällande vem som tvättar vem. En kanin som vill bli tvättad lägger huvudet på marken och skjuter fram det mot sin kompis. Kaniner kan även försöka kommunicera på samma sätt med dig, och om du vill bli tvättad så kan du försöka göra samma sak med din hand (lägga de på marken framför kaninen). Om det är en högrankad kanin som vill bli tvättad så gör den andra kaninen bäst i att lyda, medan en lågrankad kanin som ber om tvätt kan bli helt ignorerad utan att det blir några konsekvenser. I kastrerade par kan dock denna etikett vara rätt fri och båda kaninerna turas ofta om att tvätta varandra i ganska lika mängd. Om en människa är inblandad kan det ibland bli lite förvirrat, alla kaniner förstår inte riktigt vad vi menar när vi försöker härma deras språk.

Innan kaniner börjar umgås fysiskt så måste de komma överens om vem som står högst i rang. Detta börjar oftast med att kaninerna ignorerar varandra, tvättar sig lite framför varandra för att inte verka för intresserade medan de avgör om den nya kaninen är ett hot eller ej. När de väl börjar interagera finns det ett antal olika beteenden som visas upp, och som även kan komma tillbaka om det blir lite instabilitet i förhållandet senare.

Om det är relativt säkert vem som är undergiven/dominant redan efter kaninernas lilla tjuvkik på varandra så kan den undergivna kaninen visa att hen inte vill bråka genom att lägga huvudet på marken. Detta är ganska likt när en kanin ber om tvätt, men huvudet är inte framåtskjutet. Om det inte finns någon tydlig rang så måste denna göras upp mellan kaninerna, vilket kan leda till jakt, ridning och i svåra fall ordentliga slagsmål.

Jakt är när den dominanta kaninen vill att den andra kaninen ska flytta sig, och detta kan även vara den dominantas sätt att bekräfta en redan färdig rangordning. Ifall den andra kaninen inte flyttar på sig så kan det leda till slagsmål.

Här är det viktigt att ha koll på rangen

En annan väldigt vanlig dominansuppvisning är ridning, när en kanin rider på den andra. Detta kan ske pga hormoner hos okastrerade kaniner, men när det gäller dominans så kan det självklart ske även mellan kastrerade kaniner. Detta beteende är speciellt vanligt mellan kaniner som precis träffats.

Till sist finns det en enda utväg om ingen av kaninerna ger upp sin rang; slagsmål. Dessa kan vara mer eller mindre allvarliga, men kaninerna undviker ändå detta stadie så länge de kan pga skaderisken. En skadad kanin är ett lätt byte för rovdjur. Lite pälstussar får man ofta räkna med när man bondar två kaniner, men om de faktiskt skadar varandra så måste du sära på dem.

Kaniner i par är ofta harmoniska och spenderar mycket tid med att göra saker som gynnar båda kaninerna och många hävdar att det bästa du kan göra för din kanin är att ge den en livskamrat. Dock kan det ske förändringar i rang pga flera orsaker, så som könsmognad, sjukdom eller att en kanin tillkommer/lämnar gruppen. Kom ihåg att kaniner är som oss på vissa punkter, de vill också kunna få egentid. Ge dina kaniner stort utrymme att leva på så att de kan uttrycka alla sina sociala beteenden.

Kom ihåg att det finns mycket mer som kaninerna kan tolka från varandra, denna artikel fokuserar på direkt interaktion. Mer om andra signaler kommer i en annan artikel.

Text och övrigt foto: Emma Almquist © Kaninmagazinet 2014

672 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Gallerbitning

bottom of page