Tyvärr verkar förekomsten av skogshare (latin: Lepus timidus) minska i Sverige. Riktigt varför vet man ej men det är troligt att många olika faktorer bidrar till minskningen, bland annat att skogsharen inte trivs i dagens planterade skogar.
Utseende
Öron: Stora och rätuppstående men kortare än på fältharen
Ögon: Mörkt rödbruna
Svans: Bollformad, vit och ~6 cm lång
Storlek & vikt: ~50 cm lång och 2,5-4,5 kg tung. Hanar är ofta mindre och lite nättare än honor.
Päls: Gråbrun om sommaren med ljusare mage. Vit med svarta öronspetsar på vintern (mer gråaktig söderut). De med vit vinterpäls kallas nordharar och de med gråare päls på vintern kallas moharar.
Levnadsmiljö
Skogar med mycket sly och bärris i undervegitationen. Där det finns bra föda och gott om gömslen. En skogshares hemområde är ~2 km2 stort.
Utbredning
Hela landet utom i sydligaste Skåne.
Föda
Örter, gräs, blad och kvistar, på vintern även bark från träd. Det är en mycket svårsmält diét. Haren kan inte tillgodogöra sig mer än ~35% av det den äter, därför är det viktigt att den får i sig stor mängd och väljer ut det mest näringsrika. Liksom kaniner är harar koprofager; de äter utvalda delar av sin egen avföring för att utvinna så mycket näring som möjligt.
Spillning Jämförelse med dvärgkanins
Skogsharens liv
Till skillnad från kaniner som bor i kolonier är skogsharar ensamlevande. Men slåss gör de inte annars än när det är parningssäsong.
I februari parar sig skogshararna. Honan är dräktig i 50 dygn och föder 1-7 ungar/kull. Ungarna har både päls och öppna ögon när de föds, de är mycket välutvecklade. Efter att ha slickat dem torra lämnar mamman sina ungar. Det är tryggast för dem att ligga gömda utan sin mor. Honan återkommer och ger dem di en gång om dagen (alltid samma tid) i ~4 veckor. Mjölken är mycket näringsrik och ungarna växer fort. En skogshare kan få 2-3 kullar varje säsong.
Harar har mycket god hörsel och därtill ett synfält på nästan 360°! Det behövs verkligen för skogsharen jagas av många olika rovdjur; lo, mård, räv berguv, örn, människa.. Människans jakt på skogshare sker mellan 1/9 och 15(eller 28)/2. Avskjutning av skogshare har dock minskat betydligt eftersom man inte vill belasta beståndet.
Skogsharen upptäcks lättast när den är i rörelse. Därför ligger haren gärna och trycker i sin daglega. För att förvirra predatorer springer skogsharen kors och tvärs och gör långa hopp så att spåret till liggplatsen blir svårt att följa. Daglegan kan utgöras av en grop, liten håla eller någon annan skyddad plats som under en buske eller liknande. I legan är den bäst kamouflerad och dess doft sprids inte så mycket när den ligger stilla.
På natten är skogsharen desto mer aktiv, den har ett väl utvecklat mörkerseende och söker föda och betar i skydd av mörkret.
Det kan kanske tyckas underligt men skogsharens bästa tid är på vintern. I januari är den bäst i hull och kondition. Fryser gör den inte, vinterpälsen är tjock och isolerar ordentligt.
Spår
-En skogshare lever sällan längre än 3 år.
-Topphastigheten är 70 km/h
-Runt 475 st spillningskulor lämnar en skogshare ifrån sig varje dag
Skogsharar är en egen art och kan inte få ungar med kaniner. Däremot förkommer hybrider mellan fältharen och skogsharen.
Text & foto: Anita Ekman
_____________________________
Källa: Svenska Jägareförbundet
Comentários