top of page
  • Skribentens bildKaninmagazinet

Sitthyllor

Enligt Jordbruksverkets regler skall kaniner ha tillgång till någon form av sitthylla. Hyllan fyller flera funktioner; dels som en upphöjd plats att sitta och spana ifrån, dels som gömställe med det mer undanskymda utrymmet undertill. Kaniner är bytesdjur i naturen och vill ha möjlighet att överblicka sin omgivning och kunna komma undan från eventuella faror. En sitthylla ger ökad trygghet och trivsel.

Utöver ovan nämnda får kaninen nyttig gymnastik när den tar sig upp och ned från hyllan och det ger större yta för kaninen att röra sig på. Notera att sitthylla, eller extra våningsplan, inte ersätter bottenvåningens golvya. Dessa räknas inte in när burstorleken beräknas, det går alltså inte att "förstora" en för liten bur (under minimimått) genom att addera sitthyllor eller extra våningar.


Sitthyllan kan utgöras av exempelvis:

  • Bohus med plant tak

  • Stabil pall i lagom storlek

  • Hyllplan pÃ¥ konsoller

  • En eller flera brädor tvärsigenom galleröverdelen pÃ¥ den typiska inneburen.

  • Stadig trälÃ¥da lagd pÃ¥ sidan

Storleken då? Jo, sitthyllan skall vara så stor, och placeras på en sådan höjd, att kaninen utan problem kan hoppa upp på den och rymmas både ovanpå och inunder. Stor kanin = stor sitthylla! Om flera kaniner bor tillsammans får man anpassa måtten så att allihop kan sitta samtidigt på hyllan. Finns det plats får man gärna ha flera upphöjda sittplatser.

Text & foto: Anita Ekman © Kaninmagazinet 2012

264 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Grundbehov

bottom of page