top of page
  • Skribentens bildKaninmagazinet

Daglig hälsokontroll

En daglig hälsokontroll tar inte många sekunder och kan vara avgörande många gånger. Se alltid till att ha för vana att känna igenom din långörade vän och var uppmärksam på eventuella förändringar.

Äter & Dricker

När du kollar till din kanin för första gången på dagen ha då alltid för vana att titta om kaninen ätit sin mat samt druckit. Är du noggrann som ägare kommer du ganska snabbt lära dig ur mycket din kanin äter normalt sett och även hur mycket den dricker.

Alla förändringar ifrån det normala ska du ta på allvar. Lämnar din kanin alltid pellets kvar så är detta ofta ett tecken på att din kanin får för mycket pellets. Minska då ner mängden. Skulle du däremot upptäcka en dag att din annars så glupska kanin lämnat mat vilket den inte brukar göra då ska du ta det på allvar.

Tänk på att kaninen alltid ska ha tillgång till grovfoder (exempelvis hö).

Avföring

Det andra man snabbt kan se till förutom att kaninen ätit och druckit är om kaninen haft någon avföring och i så fall hur denna ser ut. Ligger det normala "pluttar" i kaninens toalett? Allt ifrån det normala är ett tecken på att allt inte står rätt till med din kanin. Är avföringen lös, diarré eller kanske lite till ingen avföring alls då ska du ta det på allvar.

Känn igenom din kanin

Känn alltid igenom din kanin - varje dag. Stryk med handen över kaninens rygg och sidor. Du ska kunna känna ryggraden lätt och även revbenen om du trycker lätt med fingrarna. OBS Att ryggraden eller revbenen inte ska sticka ut på något sätt men att de enkelt ska gå att känna med fingrarna.

En del kaniner är vad man brukar säga "kantiga". Det betyder att man på en del kaniner väldigt tydligt kan känna höftbenen även om kaninen i övrigt är i fint hull. Detta är för vissa kaniner fullt normalt.

Att dagligen känna igenom sin kanin gör att du lär dig lite om kaninens anatomi. Har du för vana att känna igenom din kanin kan du snabbare upptäcka saker som är onormala, såsom exempelvis tumörer.

Kaninens ögon ska vara pigga och klara. Slemhinnan runt ögat ska vara lätt ljusrosa.

Ögon, öron, nos

Titta på kaninens ögon samt i kaninens öron. Ögonen ska vara pigga, vakna och klara. Slemhinnan i ögat ska ha en lätt ljusrosa nyans. Ser ögat rött ut eller rinner är detta något som måste kollas närmare på. Titta även o kaninens öron så att där inte finns någon smuts samt att kaninens nos är torr. En firsk kanin ska andas med jämna andetag. Rinner det från kaninens nos eller den låter täppt, nyser bör du kolla närmare på det.

Tänder & klor

Även dessa delar är viktiga att se över. Klorna ska klippas regelbundet så att de inte blir för långa. Det kan också vara en god idé att titta på kaninens tänder emellanåt. problem med tänderna är ett vanligt problem hos våra kaniner idag.

Korrekt bett på kanin. Överkäkens tänder ska gå lätt över underkäkes tänder.

Päls & renlighet

Titta även på din kanins päls. Kaniner håller normalt sett själva ordning på sin päls och detta brukar inte vara några problem. Har du en långhårig kanin krävs en viss pälsbvård för att tovor inte ska uppstå.

Onormalt beteende

Ju mer tid du spenderar med din kanin desto bättre lär du känna den. Med det menas att du vet mer om din kanins normala beteende och kan då även snabbare och lättare upptäcka om din kanin någon dag uppvisar ett onormalt beteende, "inte är sig själv". Att sitta och trycka i ett hörn, vara trött och slö är endast några få saker som kanske kan skilja sig från din annars glada och framåt kanin. 

Alla saker som nämnts ovan där saker skiljer sig ifrån det normala (då din kanin är frisk) ska du som djurägare ta på allvar. Ha alltid som daglig rutin att titta och känna igenom din kanin. På så sätt kan du snabbare upptäcka om det är något som inte står rätt till med din kanin. Är du osäker på vad du ska göra om kaninen blir sjuk, kontakta ALLTID veterinär. 

Gör du denna dagliga kontroll kommer kaninen lära sig att bli hanterad och det är ett enkelt sätt att stärka banden till sin kanin.

Text & Foto: Sandra Magnusson

1 108 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Grundbehov

Rumsren kanin

bottom of page