top of page
  • Skribentens bildKaninmagazinet

Grundbehov

För att få våra kaniner att trivas så bra som möjligt finns det ett par saker som våra kaniner måste ha tillgång till för att dem ska leva så bra som möjligt.

Kaniner som lever i naturen ägnar större delen av dagen åt att söka och tugga föda. Det går åt många timmar till att beta och sönderdela födan. För att få våra tamkaniner att efterlikna detta beteendet kan man låta dem bete utomhus och/eller ge dem stora mängde hö, grenar och grova blad att gnaga på. Man kan även lägga till kartonger, halm, kottar, rottingkorgar etc. Vissa djuraffärer säljer tuggleksaker för kaniner, man ska variera så mycket som möjligt. Köp helt gnagleksaker utan färgämnen och dem som är naturliga. Det bästa är trots allt hö, men man kan inte ha för många fiberrika möjligheter.


Grävande och krafsande är också ett viktigt behöv kaniner har. Vilda kaniner gräver bon och långa gångar under marken som de springer in och ut i. Har man innekanin kan man ge den mycket halm att gräva o samt tunnlar att springa igenom. Man kan göra en leklåda åt dem med halm/spån/papper, allt som kaninen kan krafsa och bita på. Vissa kaninexperter menar att behovet minskar om kaninen har tunnlar och gömställen.

De tycker även om att organisera och bädda med löst material. Halm, fleece, papperstrimlor är exempel på material kaniner gillar att böka med, bädda och krypa under. Att kasta runt saker är också en rolig grej, leksaker i trä brukar vara roligt och det kan inte skada kaninen. Har du en kanin som morrar och attackerar kan det uppskattas med föremål som hänger i buren som de kan använda som "boxbollar". Det kan leda till att de attackerar oss människor mindre.

Att hoppa upp och ner från olika höjder tycker kaniner är roligt. Bygg kaninens inredning i olika nivåer med ramper och gångar mellan. Använd fantasin och var kreativ så blir det roligare för kaninen. Använd bara det som är stabilt och säkert.

Kaniner behöver mycket motion så att dem håller musklerna och magen igång, plus att det minskar riskerna för övervikt. Det sägs även att risken för urinvägssjukdomar minskar när en kanin är aktiv eftersom den grumliga urinen skakas om och kissas ut på ett bättre sätt när den hoppar och rör sig. Aktivera din kanin utanför buren minst 4 timmar varje dag, gärna mer.

Kaniner är sociala djur som i nästan alla fall mår bäst med en artfrände. Läs mer om det på vår hemsida!

Text: Nathalie Månsén

Foto: Emma Almquist

851 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Rumsren kanin

bottom of page