top of page
  • Skribentens bildKaninmagazinet

Nät och galler


Putsnät/murarnät/reverteringsnät/svetsat fyrpunktsnät

Finns att köpa på rulle i de flesta byggvaruhus och är relativt billigt. Varierar i utseende och maskstorlek. Kolla att trådarna är ordentligt sammanfogade.

Kompostgaller

Stadigt. Säljes ofta i paket om 4 st sektioner - där en sektion brukar vara 90*70 cm stor. Vanligtvis är gallren klädda i grön eller svart plast. Enkelt att bygga hagar av (böj till de medföljande spiralerna så de ej halkar ner). Kan dock vara för stora maskor för att hålla inne små kaniner.


Mink-/Rävnät

Dyrt men väldigt hållbart. Finns där tillbehör för pälsfarmning säljes, på rulle eller som byggsatser med färdigklippta bitar. Tack vare att nätet är så stadigt att det hålls uppe av sig själv kan man bygga betesburar utan träreglar: bara att böja till och fästa ihop i skarvarna! Lätt att hålla rent.

Hönsnät

Billigt och lätt att få tag på. Finns på rulle. Tillverkat av tunnare hoptvinnade metalltrådar. Dåligt skydd mot rovdjur. Dessutom är risken stor att kaninen gnager sönder det på egen hand!

Gunnebostängsel/Flätverksnät

Tillverkas av kraftig metalltråd som flätas samman så att de fyrkantiga maskorna hamnar diagonalt. Används till bl.a. hundgårdar eller för att hägna in trädgårdar och industriområden. Välj inte för stora maskor.

Övrigt:

-Gamla grillgaller -Kylskåpshyllor -Gallerhyllor från butiksinreding -Rådjursstängsel (finmaskigt i metall)

Att tänka på:

Prio ett är att nätet/gallret står emot rovdjursangrepp och gör att kaninen inte rymmer. Det är väldigt viktigt att fästa nätet ordentligt! Detta både för att skydda mot rovdjur och för att kaninen inte skall kunna skada sig på utstickande bitar. Försök dessutom att spänna nätet så att det inte buktar (särskilt viktigt i botten).

Bur med hönsnät fästat med häftpistol. En lös hund tryckte sönder nätet och dödade kaninen som bodde här, har ej använts sedan dess.

Välja inte ett nät som rostar lätt. Rost gör att metallen försvagas.

Till golvet i en betesbur bör man ha ett nät med tillräckligt stora maskor för att detta ej skall hindra kaninen från att komma åt gräset. Dessutom får golvets nät inte vara så grovt att kaninen får ont i tassarna av att gå på det.

Om du använder en vattenflaska eller skål som fästes på burgallret kan det vara värt att välja ett galler som varken gör det för krångligt att fästa dessa, eller gör det svårt att ge kaninen en bekväm dricksställning.

Tips! Det brukar finnas bra nät och galler att köpa begagnat.

Glöm inte att se över dina burar emellanåt. Laga eller byt ut trasiga bitar och kolla att nätet fortfarande sitter ordentligt!

Text & foto: Anita Ekman

487 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Grundbehov

bottom of page