Eftersom att vildkaninen är ett så utpräglat bytesdjur är dess hålor och gångar mycket viktiga för dess överlevnad. Eftersom att tamkaninen är så pass lik sin förfader till instinkter så är det viktigt att tänka på att ge kaninen möjlighet att gömma sig även i fångenskap.
På grund av behovet att gömma sig så är motivationen att gräva mycket hög och ges kaninen möjlighet att utföra detta beteende motverkas stereotypier. En sandlåda, en jordhög eller grävlåda är bra för ändamålet. Möjligen kan grävbehovet minska om kaninen ges tillgång till många gömställen och tunnlar, eftersom att behovet finns för att skapa sådana.
Kaniner blir lätt osäkra på stora, öppna ytor om de inte har någonstans att gömma sig. Därför är det viktigt att ge kaninen tillgång till gömställen för att ytan som den har tillgång till ska utnyttjas maximalt. Exempel på bra gömställen är en täckt kattlåda, en papplåda, en liggande soptunna, tunnlar eller hyllplan.
Många kaninägare anser att de ger sin/sina kanin/-er grävmöjligheter. Dock är det viktigt att fundera över hur grävmöjligheter definieras. Är ett lager på 5 cm spån grävmöjligheter? Är det viktigt att de kan gräva tunnlar, eller räcker det med att de kan flytta lite spån? Många kaninägare ger sina kaniner gömställen, men inte lika många ger dem tunnlar att krypa i. Så länge kaninen har någonstans att gömma sig kan vi inte från litteraturen dra slutsatsen att det skulle finnas ett stort behov av tunnlar.
Lagen säger att alla djur ska ha tillgång till en mängd burunderlag som tillfredställer dess behov av att gräva. Återigen skulle vi behöva veta om kaninen behöver kunna gräva tunnlar, eller om den mest har ett behov av att gräva i ytskiktet. Gömställen krävs även av L80 (lagen), som bland annat kräver att kaninens bomiljö har en hylla som kaninen får plats att gömma sig under.
Text och foto: Emma Almquist © Kaninmagazinet 2014
Kommentare