top of page
  • Skribentens bildKaninmagazinet

Lägga ungar i annat bo

Om din kaninhona av någon anledning inte tar hand om sina kaninungar eller avled vid födseln kan man försöka göra en ”adoption” till en annan nybliven mamma som har fått bebisar i ungefär samma ålder.

För dem bästa förutsättningarna bör ungarna till honan som redan diar vara i samma ålder som adoptivungarna. Det är en risk att dem äldre ungarna tar all mat och dem nya adopterade ungarna dör rätt snabbt om de blir utkonkurrerade.

Foto: Ellen Almquist

Hur du går till väga: Ta på dig plasthandskar så du inte för över din lukt till ungarna.

Sedan flyttar du ut mamman ur buren, som ungarna ska flytta till. Sätt henne i en annan bur eller hage så länge.

Sedan tar du ungarna som ska bli adopterade och lägger dem i boet tillsammans med dem biologiska ungarna. Var beredd på att det blir en del pipande och rörelse då. Låt ungarna bekanta sig med varandra och blanda sina doter i ungefär minst en kvart. Det är viktigt att dem nya ungarna har fått gosa in sig i boet och med de andra ungarna så att dem får samma doft, då märker inte honan de nya ungarna lika lätt. Sedan sätter du in mamman. Oftast bryr hon sig inte om att det finns nya ungar i boet, och hon kommer ta hand om dem som det vore hennes egna, för det kommer hon tro.

Text: Malin Henriksson © Kaninmagazinet 2020

406 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Genbank

Köpeavtal

bottom of page