top of page
  • Skribentens bildKaninmagazinet

Köpeavtal

Många uppfödare idag använder sig av köpeavtal för att klargöra vad som gäller när man köper en kanin hos den personen. Det är bra för både köparen och säljaren. Det är information, riktlinjer och krav från uppfödaren, detta avtal skrivs på vid köpet av båda parter och måste följas.

Foto: Alize Börjesson

Det vanligaste som brukar stå i köpeavtal är:

-Kaninen är x antal veckor när den säljs (vanligtvis 8 veckor), den är bettfelskontrollerad,kloklippt och fullt frisk.

-Ska man sedan sälja kaninen brukar dem flesta uppfödarna vilja bli informerade om detta så att dem eventuellt kan ta tillbaka kaninen eller hjälpa till med omplaceringen.  De ska även bli informerade om/när kaninen avlider eller blir sjuk.  -Vissa uppfödare har en åldersgräns för att köpa kanin, den vanligaste åldern är 18 år gammal eller ha målsmans tillåtelse, som då ska vara närvarande vid köpet.  -Rekomendationer om foder, vad kaninen äter nu och hur dens kost bör se ut i framtiden.  Fri tillgång till hö då det utgör närmare 80% av kaninens föda, färskt vatten varje dag och tillgång till gnagmaterial.  -Uppfödaren har rätt att ta tillbaka kaninen om misstanke om misskötsel finns.  -Vad kaninen är avlad för kel, utställning eller hoppning. Vi hoppuppfödare krävs det att man tävlar under det namnet kaninen är döpt under.  -Oftast får man inte sälja vidare kaninen för högre pris än vad man köpte den för.  -Om man bör avla på kaninen eller ej. Den får inte paras med hona/hane som har defekter, eller para brokat+ brokat/mantat/dalmatin. -Avlider kaninen inom en viss tid får man en del av pengarna tillbaka eller en ny kaninunge.  Sedan brukar pris, adress, telefonnummer, mail osv stå med i avtalet.              

Eftersom du som uppfödare skriver köpeavtalet helt själv bestämmer du vad du vill skriva med och tycker är viktigt. Gå gärna igenom köpeavtalet med köparen innan.  Text: Nathalie Månsén © Kaninmagazinet 2014

155 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Genbank

bottom of page