top of page
  • Skribentens bildKaninmagazinet

Kaningårdens namn

De allra flesta döper sin kaningård. Ett valfritt namn som används som ett varumärke och signatur för sitt eget upplägg och alla ungar heter kaningårdsnamnet i papperna. Men man kan också ta det ett steg längre och registrera namnet på kaningården, då blir det officiellt ditt eget namn! Det finns två olika kaninföreningar i landet som registrerar kaningårdsnamn. SKAF för utställare och SKHRF för kaninhoppare. För båda finns några olika kriterier som uppfödaren ska uppfylla för att få lov att registrera sin kaningård.

SKAF uppfödarnummer Detta är inte samma sak som att registrera kaningård. Här finns bara ett enda krav och det är att man är medlem i SKAF. Sen kan man märka sin kaninungar och ge dem stamtavla. SKAF kaningård Detta är en typ av kvalitetsmärkning som inom SKAF visar att uppfödaren har vissa kunskaper och har bedrivit framgångsrik utställningsavel under några år. Här finns några krav: - 18 år och medlem i SKAF - Ska ha avlat vitsordat i 3 år - Uppfödaren skall ha genomgått "Kursen för den som driver handel med djur avsedda för sällskap och hobbykaniner".

SKHRF gårdsnamn Detta är SKHRFs version av en kvalitetsmärkning för uppfödare. Till skillnad från SKAFs kaningårdsnamn kräver SKHRF att uppfödaren genomgår en kontroll av kaningården. Att registrera kaningård inom SKHRF ger dig även möjlighet att låta din uppfödnings avkommor tävla under ditt gårdsnamn, något som många tycker är väldigt roligt. Ett antal krav och regler finns gällande gårdsnamn inom SKHRF: - Gården måste följa gällande lagstiftning för kaninhållning.  - En seriös uppfödning ska bedrivas på gården. Med seriös menas väl genomtänkt och planerad avel. Köpeavtal bör upprättas och inga ungar bör levereras tidigare än vid åtta veckors ålder. - Gårdsnamn får endast användas på egen uppfödning. - Om innehavaren/innehavarna inte följer direktiven äger Sveriges Kaninhoppares Riksförbund rätt att dra in gårdsnamnet. Vill du läsa mer detaljerat om de olika registreringarna rekommenderar vi dig att surfa in på respektive förenings hemsida. Det kostar pengar att registrera gård och det finns formulär att fylla i. En sak som är värd att tänka på är att det inom SKHRF finns avelsutskott, det finns inte inom SKAF. Vissa menar att det finns själ att skärpa reglerna kring gårdsnamn i båda föreningarna för att verkligen kunna kalla det en kvalitetsgaranti. Text och foto: Emma Almquist © Kaninmagazinet 2015 Uppdateras 2020 Malin Henriksson

383 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Genbank

Köpeavtal

bottom of page