Precis som vid inköp av alla kaniner måste du först gå igenom om du klarar av en kanin både tidsmässigt och ekonomiskt. Kaniner behöver mycket uppmärksamhet och kärlek, och du måste själv kunna köpa mat och strö åt kaninen. Hoppvärlden skiljer sig något från utställningsvärlden eftersom inom hoppningen har kaninens psyke en väldigt stor betydelse. Många uppfödningar av hoppkaniner har då som mål att kaninerna ska vara modiga och tuffa, tro på sig själva och helt enkelt få starka personligheter och starka psyken.
Det du måste tänka igenom innan du lägger en intresseanmälen för en kull är vilken typ av kanin passar du bäst ihop med? Vill du ha en lugn kanin som älskar att kela eller vill du ha en kanin med temperament som håller sig mer för sig själv? Dröm-hoppkaninen har väl egentligen två personligheter skulle man kunna säga. En kanin som är mysig och snäll hemma, älskar att gosa och lätt att klippa klor och så vidare på. Sen så ska den också kunna tagga till och få in vinnarskallen på tävling. Kaninerna som har dessa så kallade "två personligheterna" brukar vara de allra trevligaste tävlingskompisarna. Det lättaste sättet för att få kaninen man vill ha är att titta på föräldrarna, vad har de för psyke och vad är de för typ av kaniner? Ofta i annonserna beskriver uppfödaren hur föräldrarna är och då är det lättare att få en inblick i vad man kan förvänta sig. Kolla även på tidigare avkommor från föräldrarna, hur har ungarna där blivit? Vilka egenskaper har du ärvt? Självklart kan du också höra av dig till uppfödaren och berätta vad du vill ha för kanin och då kanske hon eller han rekommenderar kullen för just dig, eller så råder hon eller han dig att titta på en annan kull. Uppfödaren har antagligen tt hum om vilka avkommor det kommer bli. En rutinerad uppfödare kan i vissa fall tidigt se vad för individ just den kaninungen kommer bli.
Kroppen är såklart också väldigt viktig del inom kaninhoppningen, inte färgmässigt men formen. Färg spelar kanske roll om man tycker en viss färg är otroligt fin men om man hittar en kull med bra föräldrar spelar färg ingen större roll för många. En hoppkanin ska helst vara ganska stor, gärna runt 3 kg och vara slank och smidig med kraftiga, långa bakben. Allt för att den ska ha lättare för att ta sig över stora hinder och få stora, jämna hopp. Ibland kan de slå snett men ofta påminner ungarna väldigt mycket om föräldrarna så kolla på dem och på tidigare avkommor för att se hur deras kroppar blev. Nästan alla hoppkaniner härstammar från de så kallade "stamfadrarna" eller "kändisarna". Det är ca 10 stycken kaninhanar som har fått mycket avkommor och som nu nästan alla hoppkaniner är släkt med. I annonserna nämner ofta uppfödaren vilka ungarna blir släkt med men man kan också ta reda på det själv. http://kullreg.3w.se/ är en väldigt bra hemsida där nästan alla hoppkaniner i Sverige finns inlagda. Där kan du själv söka på din kanin eller mamman eller pappan och själv se vilka kaniner som dyker upp i släkten. Om du inte tänkt använda din kanin i avel har detta såklart ingen betydelse men det kan vara bra att ha koll på vilka så kallade "hoppled" som gömmer sig i släkten om du ska starta till exempel en uppfödning.
Kändisarna som brukar dyka upp i annonser är dessa: Simoneholms Tony Scarli (Kallas ofta för Simoneholms bara) Gt Ch Incredible Zam "Noel" (Simoneholms Tony Scarli är farfar till Noel så egentligen kan man lika gärna skriva att kaninen är släkt med Simoneholms men vissa skriver med Noel i alla fall) Onyx S Ch Mango Light "Mango" Nordanvindens Gt Ch Tip Top of Nowhere "Toppen" (Kallas ofta bara för Nordanvindens eller tidigare Nordanvindens) Toppens pappa, Out of Nowhere "Hampus", burkar också nämnas S Ch Prins Elliott "Elliott" Gd Ch King of Magic "Kasper" Laylock's S Ch Flames of Fame "Skåningen" Ch Lucky One "Lucky" Gt Ch Set Me On Fire "Love" Ch Boomer(Norsk kanin som nämns ibland i annonser, står ofta "Släkt med Boomer") Mellangårdens Ch Exotic Lasting "Exit"
På senare tid har det dykt upp annonser där det står att kullen är obesläktad. Det innebär att kullen ifråga inte är släkt med de kända hoppleden i Sverige. Det har blivit lite populärt att köpa in obesläktat då vissa vill få in lite nytt blod i sin avel. Många har börjat använda utställningskaniner då de inte är släkt med de vanliga hoppleden och många köper in kaniner från privatpersoner som inte håller på med hoppning. Det finns delade åsikter angående om obesläktat är bra eller inte, vissa menar att det är ett osäkert kort att använda obesläktade kaniner i sin avel då det kan dyka upp defekter man inte kände till, och vissa tycker det är jättebra att det kommer in lite nytt blod i hoppvärlden. Text och Foto: Maria Frykstedt
Comments