top of page
  • Skribentens bildKaninmagazinet

Könsbestämning

Att könsbestämma sina kaninungar är för de flesta en klurig uppgift!  Ett tränat öga kan se om det är en hane eller hona redan när kaninerna är nyfödda men runt 4 veckor brukar vara en bra tidpunkt för den oerfarna att börja kika! Kaninernas kön ligger dolt, så för att se det måste man trycka fram det. Det går inte att könbestämma om man inte trycker fram könet. Man flyttar försiktigt skinnet som ligger ovanpå könet, drar skinnet framåt (försiktigt!) och trycker lätt mot magen. På så vis "öppnas könet upp" och du kan se om det finns ett steck ganska nära anus eller en prick längre ifrån anus.


Precis som vi människor alla är olika så är kaninerna också det. Vissa är väldigt svåra att tyda så då får man ha is i magen och vänta en vecka till innan man kikar igen. Att be en mer erfaren uppfödare om hjälp är väldigt bra!

Här nedan visar jag hur en hane och hona ser ut i 2 veckors ålder och 10 veckors ålder.  Det röda strecket/pricken visar hur det syns att det är en hane eller hona i väldigt ung ålder, det är svårt att se men tittar man nära och noga så kan man tyda formerna.



HONA - HANE

10 veckor gamla och fullt utvecklade, hanen får sina testiklar när han blir könsmogen.


Text och Foto : Malin Henriksson © Kaninmagazinet 2020

2 116 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Genbank

bottom of page