Att klippa din kanins klor är något som du måste lära dig, här kommer några tips och förklaringar till vad det är som måste göras.
En kanins klor växer hela tiden och behöver klippas med jämna mellanrum. En bra tummregel är att om klorna sticker ut ur ”tass-luddet” så är de för långa, men det finns undantag. Om klorna inte klipps så kan kaninen skada sig på dem eller så böjs de utåt tills kaninen inte kan gå ordentligt. ”Tummarna” på kaninens framtassar kan böjas så mycket att de börjar växa in i tassarna. Om klon skulle brytas inne vid roten men ändå hänger kvar så kommer klon att dö och smulas sönder om man försöker klippa i den. Det är mycket större risk för att klorna bryts när de är långa. Det är inte säkert att den ny klo växer ut och i så fall är den ofta lite sned och/eller skrovlig på ytan.
Vänster: Hundsax Höger: Smådjurssax
När du ska klippa klorna behöver du en speciell klosax. Det finns främst två olika sorters saxar och sedan mängder av olika undervarianter till dessa. Man avgör själv vad man tycker fungerar bäst genom att testa några olika. De allra flesta använder klosax som är gjord för smådjur. Denna sax är liten och smidig, man ser lättare vad det är man håller på med. Det negativa med denna sortens sax är dock att de tenderar att bli dåliga efter ett tag eller så går de helt enkelt sönder pga att skruven som håller ihop de två bladen är så liten. Alternativet till denna sax är en klosax för små hundar. Denna variant håller länge och är i allmänhet lite kraftigare och lyckas garanterat klippa igenom klon ordentligt alla gånger. Det negativa med denna sax är att den är så stor och vissa tycker att den är klumpig att använda.
Klo i behov av att klippas! Foto: Cornelia Andersson
Ovan ser du exempel på en kanin vars klor är i behov av att klippas. När du klipper din kanins klor så är det den yttersta delen som ska klippas, inte hela. På kaniner med ofärgade klor syns det väldigt bra hur långt in man kan klippa, nämligen in till den röd/rosa pulpan. På kaniner med färgade klor kan det hjälpa om man lyser med tex en ficklampa på klon. Pulpan är blodfylld och sitter inuti kaninens klo. Om man klipper i den så brukar det blöda väldigt mycket. Dock är det oftast inte något att oroa sig för, se bara till att trycka lite papper mot blödningen i någon minut. Kaninen bör inte vara i sin bur innan klon slutat blöda och därmed råka få in smuts i såret. För att undvika att klippa i pulpan så bör man inte klippa närmare den än ca 1-2mm.
Kanin med klo som blöder.
När du ska klippa klorna så finns det många olika sätt att gå till väga. Många lägger kaninen på rygg i sitt knä och klipper eller så sätter den med rumpan i knäet och ryggen mot sin mage samtidigt som man håller uppe överkroppen med en eller två händer. En bra metod för kaninen är att låta den ha kvar sina tassar på marken. Då lyfter man upp en tass i taget, eller framdelen men inte bakdelen. Det ger en lite sämre sikt, men är ofta mindre stressande för kaninen. Om ingen annan utväg finns så kan man linda in den del av kaninen som inte ska klippas i en handduk så att den håller sig still. Risken finns dock att kaninen får panik. De flesta tekniker kräver en hjälpreda om din kanin inte är väldigt lugn.
Ibland när klor blir för långa kan de "dö", som tex denna klo
Text och övriga foton: Emma Almquist
Comments