Kaniner växer i en rasande fart. På knappt 8 veckor kommer den nyfödda lilla kaninungen ha utvecklats så pass mycket att den nu ska kunna klara sig helt själv. En utveckling som går i rasande fart!
Först och främst skall det påpekas att det är väldigt viktigt att låta ungarna vara ifred så mycket som möjligt de första veckorna. Risken finns att honan överger eller biter ihjäl sina ungar om hon känner sig stressad över att någon hela tiden är där och rör bland ungarna. Så länge ungarna inte själva krupit ur boet är det viktigt att de får vara ifred. Kolla endast till dem snabbt varje dag och se så att alla ungarna lever. Undvik att röra i boet om du kan. Resten sköter kaninhonan själv. Födsel Kaninungar fötts blinda, döva och nakna. En nyfödd kaninunge är således helt försvarslös. Den kan inte hålla värmen själv och därför är det extra viktigt att ungen stannar i boet. En kull med flera ungar håller värmen med hjälp av varandra vilket kan komma att vara livsavgörande för en nyfödd kaninunge.
Födelsevikt: 52gram 2:a levnadsdagen Ungen är fortfarande blind och saknar päls. Ofta kan man se en liten skillnad i hudpigmenten mellan födsel (dag 1) och andra levnadsdagen. Färgen framträder allt tydligare ju fler dagar som går.
Vikt dag 2: 55gram 3:e levnadsdagen Kanske märker du inte så stora skillnader när du ser ungarna varje dag. Tittar man däremot tillbaka några dagar på bilderna så märker man stora skillnader. Vår kaninunge har även ökat 7gram i vikt på en dag. Inte illa!
Vikt dag 3: 62gram 1 vecka gammal Vi gör ett litet hopp framåt i ungens utveckling. På viktskalan har ungen ökat med minst 10gram per dag. Ungen väger idag 107gram och har alltså fördubblat sin vikt sedan födseln. Detta har kaninungen gjort på en ynka vecka. En häftig jämförelse kan göras med ett spädbarn som det tar cirka 6 månader för att fördubbla sin vikt från födseln. Ungen är fortfarande helt blind. Du kan säkert börja urskilja ögonlocken tydligt och det är inte många dagar kvar innan ungen öppnar sina ögon och får se världen för första gången. Hörsel har de redan även om den inte är fullt utvecklad. Ungens päls har även den vuxit ut mer och mer. Just nu är den kort och väldigt mjuk. Fortfarande duger den inte mycket till att hjälpa ungen att hålla värmen. Därför är det fortfarande extra viktigt att ungen stannar i boet.
Vikt 1 vecka gammal: 107gram 11 dagar gammal Nu är det knappt man hinner med vill jag lova! Ungen har idag öppnat båda ögonen helt (hade en smal glipa igår, dag 10). Med ens vill ungen ut och upptäcka den stora världen och nu får kaninmamman räkna sina dagar av lugn och ro innan äventyrslusten tar överhanden och ungarna kommer ta sig ut ur boet. Ungen har även ökat i vikt i stadig takt.
Vikt 11 dagar: 138gram 2 veckor gammal På knappa två veckor har kaninungen gått från att vara helt blind och försvarslös till att nu kunna se och röra sig på egen hand. Ungen har mer än tredubblat sin vikt sen födseln och väger nu hela 160gram. En stadig viktökning som dessutom kommer öka ännu mer.
Vikt 2 veckor gammal: 160gram Ungarna skuttar nu utan problem in och ut ur redlådan. Övriga buren är som ett äventyr och allt måste undersökas, även toalådan.
19 dagar gammal Stadig viktökning var det ja! På 5dagar (dag 14 – dag 19) har kaninungen ökat i vikt från 160gram till att nu väga närmare 220gram. En viktökning på nästan 80gram. Viktigt att komma ihåg är att detta är början på den mest intensiva fasen i honans digivning då hon ger som mest mjölk. Nu är det viktigt att honan får all näring hon behöver så att både hon och hennes ungar fortsätter att må bra och så att ungarna växer som de ska.
Vikt 19 dagar: 218gram Nu börjar ungarna se ut som riktiga små miniatyrkaniner. Sötare finns knappast!
3 veckor gammal Ungen växer så det knakar! Vid tre veckors ålder ser ungen ut som en liten miniatyrkanin och har rejält med härlig mjuk päls. Ungen är nu mer aktiv och undersöker gärna sin omgivning utanför boet. Även mammas mat i form av hö och pellets har ungen så smått börjat smaka på. Inga stora mängder dock och ungen är fortfarande i stort behov av honans mjölk.
Vikt 3 veckor: 235gram Det tar på krafterna att upptäcka världen. Sömn är minst lika viktigt för de små.
4 veckor gammal Kaninungen fortsätter att öka i vikt i rasande fart. Dessutom börjar den korta och runda kroppen nu allt mer börja formas mot en vuxen kanins kropp. Öronen har blivit längre likaså kroppen. Dessutom finns det nu ingen stopp i kaninungens framfart och den tycks ha energi till en hel arme.
Vikt 4 veckor gammal: 302gram Mat på gång. Det blir trångt när alla vill äta samtidigt.
5 veckor gammal Den hektiska digivningsperioden för honan börjar nå sitt slut. Ungarna börjar nu mer och mer äta fast föda (hö, pellets). Då honan ger mindre mjölk så avvänjs ungarna succesivt från modersmjölken. Viktigt nu är att se till så att både mamman och ungarna har tillräckligt med hö och pellets för att äta sig mätta. Ungen har under veckan som gått ökat i vikt med över 200gram. En viktökning som är väldigt viktig då ungen går in i ”avvänjningen” mellan modersmjölken och fast föda. En del kaninungar blir under övergången lite dåliga i magen och kan tappa något i vikt. Därför är det viktigt att ungen är i fint hull vid detta stadiet.
Vikt 5 veckor gammal: 540gram En som är van vid att bli vägd
6 veckor gammal Enligt djurskyddslagen är det nu tillåtet att sälja kaninungarna. Dock är detta inte att rekommendera då kaninungen fortfarande har ett stort behov av närheten och tryggheten till mamma och syskon. Dessutom är detta en hektisk period i kaninungens liv då foderstaten ändras från mjölk till fast föda. Därför är det extra viktigt att kaninungen är trygg i sin miljö så att den inte blir stressad vilket kan ge ytterligare problem med magen.
Vikt 6 veckor: 619gram Ungens utveckling på 4 dagar. Stor skillnad eller hur?
7 veckor gammal Vid det här laget är det många honor som börjat tröttna rejält på sina ungar. Kanske är det dags att skilja på henne och ungarna? Låt ungarna gå kvar i buren och flytta istället honan till en ny bur. Ungarna ska nu kunna klara sig helt utan sin mamma och modersmjölken. Oftast är detta heller inga problem då ungarna är 7 veckor gamla. Som vi kan se av ungens vikt och viktkurva (se längre ner) så ökar ungen fortfarande stadigt i vikt. Detta är en bra indikation som visar att ungen är frisk och mår bra.
Vikt 7 veckor: 831gram Nu börjar jag mer och mer se ut som en vuxen kanin fastän jag är liten.
8 veckor gammal Detta är minsta åldern att sälja ungarna om man lyssnar till de flesta uppfödarna. Ungen är nu redo att flytta ifrån sina syskon och flytta hem till sin nya ägare. Glöm inte att se till att ungen får med sig övergångsfoder. Detta är särskilt viktigt för små kaninungar då de är än mer känsliga för hastiga foderbyten. Ungen väger nu nästan 1kg (vuxenvikt 2,5 – 3kg) och är redo att förgylla vardagen för sin nya ägare.
Vikt 8 veckor: 940gram Hela viktkurvan (tillväxtkurvan) för kaninungen från födsel till 8 veckors ålder.
Denna lilla kaninunge vi har följt har sedan fått en vuxenvikt på ca 2,5kg. Text och bild: Sandra Magnusson
Comments