Att ha innekanin innebär mycket ansvar och passning men det ger även väldigt mycket tillbaka. Det är mysigt och skönt för både dig och din kanin.
Man umgås med sitt djur lika mycket som en annan mänsklig familjemedlem och kaninen får själv bestämma när den vill komma och ta kontakt med dig när den är ute och skuttar. Kaninen som får vara med sin familj hela tiden kan bli lika gosig och social som en hund eller katt, det skiljer nästan ingenting på att ha en katt hemma och att ha en frigående kanin. Det som är bra med att ha den frigående är att man inte behöver ha dåligt samvete eller bli rädd för att kaninen sitter i buren hela dagen och känner sig bortglömd, vilket lätt kan hända om man inte har den frigående. Om du har en innekanin som du inte vill ha frigående är det viktigt att aktivera den minst 4 timmar om dagen så att den får komma ut och skutta, mysa och leka. Det finns en hel del saker att tänka på innan man skaffar sig en innekanin över huvud taget. Kaninen behöver ha en stor bur med godkända mått, gärna större. Om du väljer att låta den vara frigående är det inte lika strängt på att buren ska vara laglig då kaninen har tillgång till en stor yta utanför buren och att det möjligtvis endast finns mat/vatten/hö i buren. Om du inte har din kanin frigående är det viktigt med en stor kaninbur.
Buren bör städas en gång i veckan och toaletten varje eller varannan dag, man märker själv hur ofta det behövs. Som burunderlag brukar man ha spån eller ha en matta, det brukar uppskattas av kaninerna.
Buren på bilden är 120x50x60 (L*H*B) Kaninen har trångt med plats när den är instängd.
Sladdar brukar kaniner vara experter på att bita sönder, göm dem eller köp sladdskydd, det finns att köpa billigt på bl.a Claes Ohlsson och Ikea.
Sladdskydd från Claes Ohlsson (3 m för 49 kr finns i Svart eller Vitt)
Det är även viktigt att det inte finns krukväxter som kaninen kan tugga i sig, de kan vara väldigt giftiga. Alla andra tillbehör du är rädd om ska passas eller flyttas, du kan räkna med att kaninen kommer vara överallt. Det är inga problem för dem att hoppa upp på eller krypa under möbler. Tänk på att var försiktig när du stänger eller öppnar dörrar, din kanin kan vara väldigt snabb på att följa efter. Om du inte vill att din kanin ska vara på ett speciellt rum är kompostgaller något att rekommendera om man inte vill stänga dörren.
För att minska kaninen intresse för att gnaga på olika saker är det viktigt med aktivering, grenar att gnaga på, aktiveringsbollar, tunnlar, pallar, hus m.m. Om din kanin är rastlös är det större chans att den hittar på någonting den inte får.
En annan sak att tänka på är att ha mycket mattor, en del kaniner kan tycka golv är läskiga och svåra att gå på. Det är viktigt att ha mattor där du vet att din kanin ofta är vid, som där den brukar hoppa upp som vid ex. sängen, soffan eller vid mat och toaplatsen. Det är lätt att kaninen glider/halkar och gör sig illa.Det som är så bra och underbart med innekaniner är att man får en helt annan kontakt med dem än när de är utekaniner. Man umgås med dem på ett annat sätt och lär känna dem snabbt när man är med dem mycket. En trogen vän för livet.
Text och Foto: Nathalie Månsén
Comments