Morr, riv, bit, attack… i mångas ögon är detta tecken på en aggressiv kanin! Men hur många har vågat gräva under ytan, skrapa lite och se vad som finns bakom det där skalet? Jag har under åren som kaninägare fått äran att äga och jobba med ett helt gäng härliga individer, och jag tänkte dela med mig till er av mina tankar och erfarenheter av problem och tips på hur du kan jobba med och hantera en kanin i olika situationer.
Kaniner kan av olika anledningar helt plötsligt bli som förbytt eller har kanske varit så sen den flyttade hem till dig… du kan inte klappa den, att lägga mat i skålen kan innebära en kanin hängandes i handen, att ta in från hagen kan innebära både stress för kaninen och att den hoppar o hugger efter dig osv. I många fall beror aggressiviteten på osäkerhet, både hos kaninen och ägaren. Är kaninen osäker och även du, så förstärker du kaninens osäkerhet, och beteendet blir vardag. I andra fall kan könsmognad ha mycket att göra med beteendena, och ska kaninen inte gå i avel gör du bäst i att kastrera den, men det behöver inte betyda att beteendena försvinner, utan du har fortfarande mycket att jobba på.
Utfodring Känner du igen dig i matsituationen? Skålen står en bit in i buren, kaninen står redan i attackställning, du spänner dig och sträcker in handen och hugger tag i skålen så fort du bara kan, vilket resulterar i att kaninen morrar till och attackerar dig. Testa detta: prata med kaninen, stå/sitt vid buren en stund, med armen liggandes på kanten, så kaninen får en chans att komma fram o se att du inte är farlig. Låt den komma fram o lukta, stick fram handen och för den sakta upp över nosen för att se om du får klappa kaninen på huvudet. Drar sig kaninen undan, tar du bara lugn bort handen, och låter kaninen komma fram igen. Du behöver jobba mycket på förtroendet vid kontakten i buren. I början kanske du får avleda genom att till exempel ge mat en bit ifrån skålen och samtidigt då sakta o lugnt ta skålen med din lediga hand. Gör inga hastiga rörelser, då det är det som triggar igång själva attacken. Kolla noga på hur din kanin ändrar öronen. Bakåtstrukna öron kan visa osäkerhet eller ilska. Om skålen står tillgänglig för att bara lägga i mat är det lätt hänt att lösningen man kommit på är att slänga i maten, vilket ofta gör att kaninen slänger sig fram till skålen i en blandning av hunger och attack. Gör istället så att du ger en eller några matbitar direkt till kaninen, och medan den tar maten lägger du lugnt resten av maten i skålen.
Fånga kaninen Ta ut kaninen ur buren kan vara nog så knepigt om den redan är skygg av sig och att ta in den från en hage är ju såklart ännu svårare. Här behöver du återigen arbeta på tilliten och förtroendet och gå då efter tipsen ovanför (under utfodring). Självklart tar det här lång tid och du måste ju få ut kaninen ur buren. Ibland kryper de undan i ett hörn, under en hylla eller liknande. Testa då att försiktigt och sakta föra in handen i buren och se om du får klappa kaninen på huvudet. Ligger den kvar kan du ta upp den. Om den drar sig undan backar du undan och ger den lite mer utrymme. Ge den tid, öva flera gånger om dagen, korta stunder, och belöna gärna med godis (pellets, något grönt från naturen t.ex), då kommer kaninen förknippa dig och att bli lyft med något positivt.
När det gäller en kanin i hage, kan vissa vara väldigt framåt o kommer kanske fram och du får lätt tag på den. Men i en del fall drar sig kaninen undan så fort den ser att du kommer. Kliv in i hagen, lugnt, och sätt dig där inne. Prata, ge godis om den kommer fram, men sitt väldigt stilla till en början. Vartefter kan du sen se om du får klappa kaninen när den kommer fram till dig. Märker du att den spänner sig eller kanske kastar sig iväg, så lugnar du dig en stund. Mycket handlar om att ha tålamod, vara lugn både inombords och i rörelser.
I sele En osäker kanin i sele kan lätt få panik, flippa ur, hoppa upp i luften för att hugga efter dig, eller bli jätterädd och bara springa. Här gäller det att träna korta stunder och gärna efter att kaninen kanske varit ute i hage och är lite trött. Vet du att kaninen lätt kan sprattla sig ur selen, var i en hage så kaninen inte kan springa iväg om den skulle komma ur selen. Lär den ett kommando för när den ska gå framåt. Viktigast är att lära den att stanna. Ibland försöker man få tag i kaninen när den fortfarande skuttar omkring och en redan osäker kanin med aggressiva tendenser, reagerar oftast med en attack om du plötsligt tar tag i den. Se till att kaninen stannat och sitter stilla, sen klappar du den och ser så den är med på vad som ska hända, sen kan du ta upp den. Är du lite rädd för att den ska bita dig håller du tummen från den hand du håller under bröstkorgen precis vid sidan av nacken, så kan inte kaninen vända bak huvudet när du lyfter upp den.
Sammanfattningsvis vill jag bara säga: ha tålamod, tänk inte på gårdagen för kaninen lever i nuet. Lägg alla obehagliga händelser med din kanin bakom dig, börja om från början. Tänk att du aldrig träffat kaninen, att du bara är nyfiken på att lära känna den. Ibland kan bara ens tankesett göra underverk. Tro på dig själv, tro på kaninen, för jag tror starkt att ingen kanin är elak för att, det finns alltid en orsak till det aggressiva! Tid, lugn och tålamod ska vara era bästa vänner under er resa tillsammans!
Text och film: Linda Gustavsson Foto: Nathalie Månsén
Comments