Sommaren börjar lida mot sitt slut, hösten skrider sakta fram och vintern är inte långt bort. Det är nu det är dags att börja planera vintern för sina långöron som bor ute. Vintern bjuder på kallt väder och trots kaninernas tjocka vinterpäls måste du göra en del jobb för att de inte ska frysa. Speciellt om du bor i de delar av landet där det kan bli riktigt kallt.
Enligt lag måste en kaninbur vara upphöjd från marken. Detta för att fukt och kyla inte ska tränga in underifrån. Det finns inget krav på hur högt upp buren måste stå, det är upp till dig som ägare. Men det kan ju vara lämpligt om den står en bit upp.
Se till att de har ordentligt med halm i burarna, gärna ett hus att proppa fullt så de kan boa in sig där. Halm är ett utmärkt isoleringsmaterial då stråna är ihåliga.
På sitthylla eller tak på hus kan du lägga en varm filt, var dock observant så inte kaninen äter på den (använd i sådana fall halm). Fleece rekommenderas.
Kaniner äter så gott som hela tiden och just under vintern går det åt mycket mat för att inte frysa, så se till att det finns hö i mängder i buren. Det är väldigt bra om man under sommaren torkat blad, örter och växter så kaninen kan få lite extra att tugga på som dessutom innehåller en massa nyttigheter. Vissa kaniner behöver extra kraftfoder under vintern. Däremot ska man absolut inte "göda" upp kaninen inför vintern!
Ge vatten minst två gånger om dagen. Vattnet ska vara uppvärmt men inte varmt, utan snarare ljummet. Använd skål istället för vattenflaska! Vill du slippa knacka is ur skålarna så ha ett flertal skålar som du byter ut.
Var extra noggran med att buren är skyddad från väder och vind. Snö kan driva runt mycket och det är verkligen inte trevligt när det kommer in i buren. Häng ett tyg över burens nätsidor under blåsiga dagar.
Stort utrymme är alltid viktigt men på vintern är det extra viktigt! Kaninen måste röra på sig ordentligt för att kunna hålla igång kroppstemperaturen och blodcirukulationen. Var inte heller rädd för att släppa ut din kanin i hage på vintern eller för att gå ut med den i sele. De flesta kaniner älskar snö!
Har ni det riktigt, riktigt kallt på vintern? Då kan värmelampa vara ett alternativ. Det blir allt vanligare att kaninägare installerar värmelampor i kaninburarna och det är mycket uppskattat!
Och sist men inte minst - en kaninkompis! Det mest ultimata sättet att värma sig är tillsammans med en kaninkompis.
Behöver jag isolera kaninburen?
Detta är en fråga vi ofta får. Svaret är Nej, det behöver du inte. I en isolerad bur kommer det in en massa kalluft genom gallret (som oftast täcker nästan en hel långsida) som sedan inte värms upp. En kanin räcker inte som värmekälla, de är för små och släpper inte från sig tillräckligt med värme. Det kan däremot vara värt att isolera en liten bodel inne i buren. Genom ett litet hål kommer det inte in lika mycket kall luft och utrymmet är tillräckligt litet för att en eller flera (helst flera!) kanin/kaniner, plus en hög med halm, ska kunna höja temperaturen något. Tänk dock på att inte isolera på så sätt att utrymmet slutar "andas", fukten från utandningsluft måste kunna vädras ut för ett trevligt klimat.
Många av de färdigbyggda burar som finns i handeln är isolerade men det handlar mest om försäljningstrick.
Vintern är visserligen en kall årstid, men du kan ha otroligt roligt med din kanin! Ta på dig ordentligt med kläder så att du inte fryser när du ska pyssla med din kanin. Ta gärna ut din kanin i snön, det brukar vara mycket uppskattat. Allt från att rulla sig, gräva eller bara rejsa runt!
Text: Linda Gustavsson & Fanny Arvendal
Foto: Linda Gustavsson
© Kaninmagazinet 2016
Comments