top of page
Skribentens bildKaninmagazinet

Göra rent öron

Öroninfektioner blir allt vanligare på kaniner tack vare att vi avlat fram så att de får hängande öron. Hörselgången som normalt ska vara rund, blir i dessa fall smal och avlång. Smuts samlas i öronen och täpper lätt till den lilla hörselgången. Detta blir ett paradis för bakterierna!

Det du kan göra är att regelbundet kolla i din kanins öron. Har du en kanin som ofta har smuts nere i hörselgången är det bra om du gör rent ca 1 gång/månad för att minska risken för en eventuell infektion. Det finns olika preparat man kan använda sig av.

Koksaltlösning är väldigt naturligt, kan köpas i pipetter på apoteket och du kan dessutom göra detta själv. 1 tsk salt till 1 liter vatten, eller 1 krm till 1 dl vatten. Koka vattnet, häll i saltet och låt sen svalna.

Epi Otic är ett öronrens för katt och hund. Detta används för att motverka öroninflammationer. Den används som en del i behandlingen av öroninflammationer som är orsakade av såväl bakterier som jästsvampar. Viktigt att veta om detta öronrens är att den innehåller antiinflammatoriska substanser. Viktigt att tänka på om ditt djur är under behandling med någon medicin. 

MalAcetitAural öronrengöring, för hund och katt, dämpar naturligt bakterier och svamp. Används för att upprätthålla en frisk miljö i öronen. 

Otodine öronrengöring, för hund och katt, är effektiv mot både svårbehandlade bakterier som pseduomonas, staffylockoker och jästsvampsinfektioner i öronen. Denna öronrengöring är dessutom unik då den kan användas vid spruckna trumhinnor. Hur går du då tillväga vid själva rengöringen av öronen? Du droppar ner lite av medlet du använder, försöker få kvar det i örat utan att kaninen hinner ruska på huvudet. Massera lätt vid öronbasen en stund och låt sen kaninen ruska på huvudet. Smuts/klägg brukar då kunna flyga upp o lägga sig i öronlappen. Ta då en bomullspadd och ta bort det med. Ibland lägger sig smutsen lite längre ner i örat, men så att du ser det. En van hand kan då försiktigt ta bort det med en topps, men är du osäker bör du inte använda detta. Försök då rulla ihop bomullspadden och på så vis kunna komma åt smutsen längre ner i örat.

Märker du att kaninen kliar sig onormalt mycket i öronen, är irriterad i öronen eller liknande, bör du uppsöka veterinär för att utreda vad det är och få rätt behandling för det!  Text & bild: Linda Gustavsson © Kaninmagazinet 2013

48 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page