top of page
Skribentens bildKaninmagazinet

God hygien - nyckeln till god hälsa!

God boendemiljö är en av de viktigaste aspekterna för en frisk och lycklig kanin. Som djurägare är det ditt ansvar att se till att kaninens miljö är säker och hygienisk. Alldeles för många sjukdomar och hälsoproblem hos kaniner kan kopplas till dålig burhygien. Tänk så mycket onödigt lidande och dyra veterinärräknigar som kan undvikas med lite enkel renhållning!

Många kaniner spenderar tyvärr alldeles för mycket tid i buren, som dessutom ofta är alldeles för liten, vilket gör att det blir smutsigt väldigt fort. Det säger sig självt att det går fortare att smutsa ner en liten yta än en större. I naturen bor kaniner i stora gångsystem med särskilda hålor som används som toaletter, när en toalett är fylld grävs den igen om innehållet blir åter till jord. Vildkaninen behöver inte komma i kontakt med avföring annat än när den går på toa och inte heller sitta och andas in ammoniakångorna från urin.

Avföring, gammal mat, blött strö och annan smuts skapar ohälsosam levnadsmiljö, en grogrund för bakterier, fluglarver och andra otrevligheter. Stora mängder bakterier som ansamlas i närmiljön kan leda till att kaninen insjuknar i diverse infektionssjukdomar; även om bakteriererna i fråga tillhör kaninens normalflora. Urin fräter och kan ge skador på (framförallt) tassar men även på andra ställen på kroppen. Mycket bajs i buren kan göra att det tillslut börjar fastna kring kaninens könsorgan när den sitter vilket kan bli väldigt besvärligt. 

Dålig utfodring och dålig miljö är de av största bovarna i sällskapsdjurens hälsa. Därför är det viktigt att hålla efter och fräscha upp buren dagligen.

Foderhygien

  • Rengör skålar och flaskor varje dag. Skölj och diska ur dem med varmt vatten. Det blir fort äcklig beläggning av bakterier och alger som växer i det stillastående vattnet. Kontrollera att vattenflaskans nippel fungerar som den ska (ingen tilltäppande smuts eller dylikt), att kaninen får i sig tillräckligt med vatten är livsviktigt! Matskålen blir smutsig av gamla pelletssmulor där diverse kryp kalasar på resterna (och lämnar sin avföring som tack). Ge kaninen nytt och fräscht vatten minst en gång om dagen (två gånger vid minusgrader). Hur du delar upp kraftfodergivor är upp till dig.

  • Ta bort överflödig kraftfoder efter ett par timmar (färskfoder som ej ätits upp bör avlägsnas efter en timme, särskilt vid varmare temperaturer).

  • Ta bort eventuella gamla grönsaker/frukter, det är inte trevligt när dessa ruttnar - varken för dig eller kaninen.

  • Plockar du gräs till kaninen måste du se till att det inte ligger för länge. Ge hellre flera små grästussar under dagen eller sprid ut tunnt över burgolvet så att det luftas och får en chans att torka ordentligt ifall kaninen ej hinner äta upp allt. Är eller blir gräset fuktigt kan det snabbt börja jäsa.

Undvik diskmedel vid rengöring av skålar. Om du måste - skölj och torka noga!

Boendehygien

  • Rensa toaletten varje dag. En kanin bajsar ungefär 150 pluttar om dagen och kissar ofta. När toalådan blir överfull vill kaninen inte att använda den och kan börja gå utanför istället. Med en liten hink och spade är det inget stort projekt att skopa bort dagens pluttar och lägga över rent strö i lådan. Skölj hela lådan med ljummet vatten och rengör med såpa eller diskmedel en eller ett par gånger i veckan.

  • Hela buren ska rengöras ofta. För de kaniner som inte använder toalett blir buren smutsig mycket fortare. Rensa bort det värsta bajset och kisset varje dag för att hålla det fräscht. Storstäda hela buren en gång i veckan. Vid storstädning byts allt strö och inredning + själva buren skuras med varmvatten och såpa. En bur som sköts och städas på ett bra vis får dessutom mycket längre livslängd. Burar är dyra saker så det lönar sig att ta hand om både dem och deras invånare. För kaniner som går på låda kan det räcka med att storstäda varannan vecka. Du märker själv när det är städdags, boendet ska alltid vara fräscht! Ser det smutsigt ut eller luktar otrevligt så städar du för sällan. Kom dock ihåg att även här finns det en gräns, kaniner tycker om när det luktar "hemma", du bör med andra ord inte dränka buren i starkt luktande rengöringsmedel.

  • Glöm ej sitthyllorna och husen. Ofta blir det nertrampat bajs på dem. Galler och höhäckar bör torkas med fuktad trasa då och då.

  • När du ändå städar och rengör kan du passa på att visitera inredning och bur. Kontrollera att allt är helt och fint, att inga flisor gnagts fram (bot mot burgnagning: färska kvistar är bra mycket aptitligare), inga spikar eller annat vasst sticker ut, inga springor i golvet (där kaninen kan fastna med klorna), nät och dörrar är hela och fina, att hus och hyllor sitter stabilt och inte riskerar att välta. En enkel kontroll som kan förebygga många onödiga olyckor.

Även gallret blir dammigt, något man ofta inte tänker på 

Text: Fanny Arvendal, Nathalie Månsén & Anita Ekman  © Kaninmagazinet 2014

73 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Hozzászólások


bottom of page