Det normala idag är att ha sin kanin i en bur på 0,5-1,0 kvm. Det finns dock stora grupper i Norge och flera i Sverige som har börjat utmana den idén genom att skapa nytänkande, större levnadsmiljöer för sina kaniner. I denna del av "Friare kaninliv" kommer vi fokusera på innekaniner.
När man talar om ett friare liv för en innekanin menar man ofta att kaninen får gå lös huset alltid, eller i alla fall största delen av dygnet. Detta leder till att kaninens roll i huset liknar den som t.ex. en katt har; kaninen skuttar runt efter eget intresse, tittar på tv med sina ägare och går på låda. Vissa skillnader finns dock, som ägare till en frigående innekanin måste du kaninsäkra ditt hem med sladdskydd och gnagvänliga leksaker/grenar som skyddar ditt hem och din kanin. Dessutom är det en fördel att klä golvet i robusta mattor så att kaninen inte glider omkring på golvet när den vill göra glädjeskutt, något frigående kaniner inte snålar med! Många vittnar om att förhållandet till kaninen/kaninerna blir väldigt starkt eftersom att man spenderar så mycket tid tillsammans.
Det finns som sagt flera sätt att låta sin innekanin få ett friare liv. Hemma hos Sofia Sandström bor kaninerna i en kompostgallerhage på 110x180 cm när hon inte är hemma. Denna är inredd med en träbro att gömma sig under, en låda med mjuk dyna och en fleecefilt som går att mysa in sig och böka runt i. Kaninerna får dagligen färska grenar som miljöberikning. Sofia känner att kompostgallerhagen har många fördelar, bland annat att den är stor och ljus, men eftersom att den inte har några kanter så åker allt stök från hagen ut i hemmet. När Sofia är hemma får kaninerna dock gå lösa i stora delar av lägenheten, de delar som inte är säkra har hon hägnat in med ytterligare kompostgaller.
Emma Almquist låter sina kaniner leva ett liknande liv i hennes rum. Hennes kaniner springer numera fritt hela dygnet i det kaninsäkrade rummet som hon delar med dem. Ute i rummet har de flera möjligheter att sitta och hålla utkik, samt en stor matta som gör att de kan springa obehindrat. När kaninerna skulle börja gå lösa på natten också så uppstod problemet att Emma inte kunde övervaka kaninerna längre, och då fick skrivbordet hägnas in för att inte riskera upptäcktsfärder bland oskyddade sladdar. Annars är hon nöjd med att ha dem lösa och berättar att de känns mycket lyckligare och tillfreds än innan. Visst händer det att hon väcks av glädje-race på morgonen, men det har hon inget emot.
En person som har testat på att ha kaninerna helt frigående är Katarina Vallbo. Hon har spärrat av några rum med dörrskivor som katterna och hon själv kan gå över, men som håller kaninerna ute. Annars brukade hennes lilla Troja gå löst vart hon ville. För tillfället håller Katarina på att sätta ihop en större grupp som hon vill ska gå tillsammans inomhus, vilket har gjort så att hon varit tvungen att dela av lite i huset. Dinka och Gabriel är helt frispringande på nedervåningen och Troja och Ru bor i en bur på övervåningen. Deras bur är ett halvt rum byggt av kompostgaller. Dessutom känner alla kaninerna av rivaliteten innan rangen är uppsatt och märker revir lite var stans. Detta lär dock sluta när gruppen väl har gått tillsammans ett tag, och enligt Katarinas erfarenheter är det då inte speciellt svårt att hålla rent.
Tips från de intervjuade:
1. Höga kanter på toalådan hindrar strö och bajs från att hamna utanför om kaninen gräver lite i lådan. Min bästa toalåda är från ÖoB, 17 cm hög.
2. Ha ett burmaterial som inte skräpar ner. Spån och Torv följer med ut ur buren när kaninen skuttar. Hampa, papperspellets och halm är lite bättre på den punkten. Är kaninen rumsren funkar en fleecefilt eller matta bra men tänk på att det måste vara tillräckligt mjukt för känsliga kanintassar.
3. Ha hö i en höhäck med en låda nedanför så kaninen kan sitta i lådan och äta. Eller lägg höet direkt i lådan om du inte vill ha/har en höhäck. Då samlas höet i lådan och sprids inte över hela golvet.
4. Rengör ofta, töm lådan varje dag och sopa undan ev hö och strö när du ändå håller på.
5. Ha bara nyttigt godis tillhands. Det kan vara oerhört svårt att stå emot en tiggande kanin.
6. Räkna med lite nedskräpning, kaniner äter hö och det är väldigt svårt att hålla det bara där det ska vara.
7. Skaffa tunga mattor som inte glider iväg om kaninerna sprätter rundor på dem. Ikea har en tung och bra sisal-matta som heter Ekeby.
8. Skaffa lösgående kaniner, det är ett annorlunda och riktigt härligt sätt att leva med sina kaniner!
Om ni undrar mer om hur det är att ha kaniner lösa i huset har vi fler artiklar på kaninmagazinet
...mer inspo finns också i dessa facebookgrupper:
Text: Emma Almquist © Kaninmagazinet 2013 Foto: Respektive kaninägare © Kaninmagazinet 2013
Comments