Här kommer du att få läsa om vad du behöver ha med dig inför din första kaninhoppningdag och hur den kommer att gå till väga.
Packlista - Transportbur med tidning eller burmatta i. Inte hö, halm eller spån - H-sele, bröstsele eller bogsele samt koppel till den. - Vattenskål och extra vatten, kanske något gott till din kanin - Tävlingsbok - Matsäck eller pengar till mat om det ser ut att bli en lång tävlingsdag - Kaniner måste ha hö dygnet runt, alltså även när den sitter i transportburen. Därför måste du ha en höboll i den där du stoppar in höet.
När du kommer till tävlingsplatsen så hittar du en lämplig plats att ställa din transportbur på. Du brukar se när du kommer till tävlingen vart man har "kanindepån". Efter det så kan du ta med dig din tävlingsbok och gå och titta på startlistorna. Många klubbar använder lådor som du kan lägga tävlingsboken i och de brukar ligga där startlistorna sitter. Lådorna är märkta med "Lätt, Medelsvår, Svår och Elit" även "Höjdhopp och Längdhopp" om dessa grenar arrangeras på tävlingen. På startlistorna brukar det stå i vilken ordning klasserna kommer gå och på vilken bana (vissa klubbar anordnar två banor så att tävlingen ska gå lite fortare.) När du vet när din klass börjar så är det bara att vänta. Lägg på minnet vilket nummer du startar och vilka som är några nummer före dig, då är det lite lättare att hålla koll på när du ska ta ut din kanin.
Domaren säger alltid till när klassen drar igång, ungefär "Då ska vi dra igång Lätt klass, vi kör bedömning C med ca hälften till final och en maxtid på 2 minuter" och ber de första ekipagen i klassen göra sig redo. Innan du får starta på banan så får man alltid "hoppa fram" om man vill. Det innebär att du får värma upp din kanin innan och det gör du på 3 hinder som står uppställda bredvid banan. När nummer 1 på startlistan ska hoppa banan så "vilar" eller "väntar" nummer 2, den har redan hoppat fram. Nummer 3 i listan hoppar fram och när nummer 2 ska hoppa banan är det alltså nummer 4 som hoppar fram och nummer 3 väntar. Du kommer höra domaren säga ungefär "På banan har vi Anna Svensson med Miss Mimmi, Julia Andersson väntar och Sofia kan hoppa fram!". När du står inför start så måste du alltid vänta på att domaren säger varsågod, då kan du börja hoppa. Om du startar innan, alltså tjuvstartar, belastas du med ett fel. Om du är nummer 10 i ordningen så brukar det vara lagomt att ta fram sin kanin när nummer 5 ropas upp till att hoppa fram, men om du vill värma upp din kanin ordentligt och springa lite med den innan så ta ut den i god tid. Det kan vara bra att ta ut din kanin ur buren och gå med den lite på tävlingsplatsen i sele om det är första gången, då blir kaninen van miljön för visst kan det vara lite läskigt med så mycket kaniner på en och samma gång!
Förutom själva hindren som kaninen ska hoppa över finns det två andra hinder, ett precis där du startar och ett i slutet. Detta är start och målhindren och är till för att tidtagaren ska veta när den ska starta och stoppa tiden. Hon eller han ser då när kaninen hoppar över och startar eller stoppar. De är helt enkelt till för att det hela ska bli lite tydligare. Kom ihåg att du som förare aldrig ska gå över något hinder, du ska gå bredvid och du kan gå på vilken sida av hindret du vill.
Man har oftast 2 minuter på sig att ta sig igenom banan, men det kan variera, det säger domaren innan klassen börjar. Domaren säger också till när du och din kanin har 30 sekunder kvar respektive 10 sekunder kvar. Om du inte hinner i mål på exempelvis 2 minuter så blir du oplacerad. Om du känner att din kanin inte är på humör för att hoppa, kan du välja att utgå och då blir du också oplacerad men du behöver alltså inte vänta till de 2 minuterna har gått utan du kan välja att utgå tidigare.
Beroende på vilken bedömning klassen har så kan det bli en omgång till där alla som kommit i mål får hoppa igen, eller så är det bara en omgång. Den vanligaste bedömingen är C och då går ungefär hälften av alla kaniner i klassen vidare till final. Det kan vara de kaniner som hade mindre än 2 fel, men det beror helt på hur kaninerna har gått. Domaren ropar upp antalet fel som gick vidare och ibland ringar de även in de som gick vidare på startlistan. Om din kanin gick vidare är det bara att göra samma sak igen, hoppa fram, vänta på din tur och sedan hoppa final!
Domaren räknar sedan ihop tid och fel från grundomgången och finalen och den kanin med minst antal fel och snabbast tid vinner. När resultatet är uträknat är det bara att vänta på prisutdelningen. Prisbordet kan bestå av det mesta, både kaninsaker och saker till oss människor. Det kan vara allt från pokaler, rosetter, tvål, godis, kaninskålar, selar, koppel osv. Efter prisutdelningen kan du gå och hämta din tävlingsbok och packa ihop dina grejer, men glöm inte att hjälpa till att plocka in alla hinder.
Text och Foto: Maria Frykstedt © Kaninmagazinet 2013
Comentarios