top of page
Skribentens bildKaninmagazinet

Dräktig hona

Du har nu parat din hona och förhoppningsvis så väntar hon smått om knappt en månad. Nu är det viktigt att honan får lugn och ro och att hon inte blir störd i onödan.

Kort dräktighet

En kaninhona är dräktig i ungefär en månad. Man brukar säga att hon kan föda sina ungar mellan dag 28 till dag 35 av dräktigheten. För många brukar dag 31 vara det magiska talet då många kullar föds.

Lite intressant att veta är att stora kullar (med många ungar) föds tidigare än mindre kullar.



Tabell 1. Tabellen visar just detta att större kullar föds tidigare än små kullar. Absolut måste man se till rasen, en hermelin får t.ex. mindre kullar än en fransk vädur

Dräktghet i dagar Antal honor som föder denna dag i % Antal ungar i kullen

29 0,3 10,9

30 4,4 10,7

31 45,9 9,7

32 39,6 8,4

33 8,3 6,5

34 1,5 3,2

35 0,1 1,0

Tecken på dräktighet

Många honor visar inga tecken alls på dräktighet. Det är inte alltid så enkelt att se om en hona är dräktig. En del honor syns det väldigt tydligt på medan andra inte blir runda om magen det minsta.

Ett av de tydligaste tecknen på att honan är dräktig är att hon i slutet av dräktigheten oftast är ordentligt trött och ligger ner mycket och vilar. En del honor blir mer oroliga och revirbenägna (t.ex. sura i buren). Oftast är det små tecken i din kaninhonas beteende som visar på att hon antagligen är dräktig. En dräktig hona brukar också börja möblera om i sin bur, gräver runt och flyttar runt på spån och halm. Lägg gärna in extra bottenmaterial till henne och gärna halm eller hö som hon kan bygga bo med redan från första dagen efter parning.

Tecken att titta efter:

·         Honan gräver runt i sin bur

·         Honan är sur och blir lättare irriterad

·         Honans spenar är svullna

·         Honan är tröttare än vanligt och vilar mycket (framförallt sista veckan av dräktigheten)

Foder till dräktig hona

En dräktig hona behöver sällan mer foder än normalt. Det är viktigt att hon är i fin form (inte för tjock) då detta annars kan bidra till komplikationer vid födseln. Absolut kan honan bli tjock pga. dräktigheten men det är skillnad på tjock och fet pga för mycket mat. Honan får heller inte bli för mager. Börja inte ge mycket mer foder till honan under dräktighetsperioden, ungarna tar nästan all näring ändå. Gör man det finns risken att de blir för stora pga plötslig ändring av näringstillgång och honan kan få svårt att få ut dem.

Kaniner behöver sällan tillskott av extra salt i form av saltsten. Det kan dock vara bra att låta honan ha en saltsten framförallt då hon vid födseln kan förlora mycket saltämnen som hon kan behöver kompensera för.

Bygger bo

Kaninhonor bygger bo där ungarna föds. Det är bra att ca 7-10 dagar innan födsel sätta in en redlåda till henne. Fördelarna med redlåda är framförallt att honan ska ha en plats att lägga sina ungar och att ungarna sen inte kan ”vandra iväg”. Redlådan ska ha en ganska hög kant så att ungarna inte kan kravla sig ur den förrän de är stora nog att följa mamman i buren.

Honan bygger bo genom att samla stråmaterial (hö/halm) och sedan dra päls från buken för att ungarna ska hållas varma. Får du chansen att se när din hona bygger bo så kan du se hur flitig hon är.

Foto: Hendrike Palm

En del honor börjar bygga några dagar innan födsel. Kanske kan du se en liten håla/utgröpning i buren där honan tänkt lägga sina ungar. Dock är det inte alls ovanligt att honan inte bygger bo och drar päls förrän timmarna innan födseln. Många gånger finns där inget tecken på att ungarna är på väg när man matar kaninerna för kvällen. När man sedan kommer ut morgonen efter finns där ett fint på med ungar i.

Extra tillsyn

Dagarna före födsel är det bra om man tittar till honan oftare än vanligt. Var noga med att du inte stör honan utan observera utan att störa henne. På detta sätt kan du lättare märka om någonting inte är som det ska.

Text och bild: Sandra Magnusson Källa tabell: Johansson, Å. 2005. Kompendium KANINER. Upplaga 3. 2005-09-09.

1 347 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page