top of page
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Twitter Icon

Burunderlag

  • Skribentens bild: Kaninmagazinet
    Kaninmagazinet
  • 7 juli 2020
  • 4 min läsning

Funderat på att byta burunderlag eller kanske prova någonting annat. Här kan du läsa om de vanligaste:


Kutterspån Detta är det allra vanligaste underlaget. Spån har en bra uppsugningförmåga.  Det finns många delade åsikter om detta, en del tycker att det fungerar jättebra medans andra tycker att det luktar. Helt individuellt. För långhåriga kaniner är det ingenting att rekommendera då det fastnar väldigt lätt i pälsen, men för korthåriga kaniner funkar det bra. Spån är väldigt billigt och finns att köpa på djuraffärer, internetbutiker och en del livsmedelsbutiker. Tänk på att köpa dammfritt spån, det är det bästa för ditt djur.


Toalätt Detta har en snabb uppsugningsförmåga och är gjort av restfibrer (papermassa) från Stora Ensos fabriker. Det är miljövänligt och dammar inte, ett bra alternativ för miljön. Håller sig rätt bra på plats och skräpar därav inte ner lika mycket som till exempel spån. Kan lukta en del om man har stora mängder. För vissa tassar är toalätt för hårt och kan därför inte användas i hela buren. Toalätt är perfekt att ha i toalådan. 

En bur på 120 cm går det åt ungefär 1 påse med 20 liter strö i men det beror lite på hur tjockt lager du väljer att ha. Finns att köpa på djurbutiker, internetbutiker och en del livsmedelsbutiker. Pris för en 20 liters påse varierar mellan 70-80:-.

Foto: Frida Åkersson

Lättströ

Kallas även för Hampaströ då det är gjort av Hampa. Detta underlag är relativt damm och luktfritt samt att det är ekologiskt. Lätt att hantera, ser fräscht ut och har en bra uppsugningsförmåga. En liter hampaströ har nästan dubbelt så mycket uppsugningsförmåga jämfört med kutterspån. Säljs på Granngården och vissa internetbutiker för ett hyfsat pris, en stor bal går på ca 140-160 kr. Kvalité verkar dock variera då vissa upplever att ströet både luktar och dammar en del.


Detta är kaninens basfoder och egentligen inte något riktigt bottenmaterial. Vissa använder det dock som ett kompletterande underlag. Kaninen kissar och bajsar oftast på det, vilket gör att den inte vill äta det. Det blir kletigt och snuskigt då det inte har så bra uppsugningsförmåga. Finns att köpa för en mycket billig peng (2-4 kr/kg) hos olika bönder. Finns även på djuraffärer för ca 30 kr beroende på vart du bor.


Halm

Detta är väldigt bra då det håller värme och håller länge. Detta är lite likt höet, inte den bästa uppsugningsförmågan och det smutsar ner kaninen. Kan dock användas som komplettering, många med långhåriga kaniner har ett tunt lager halm ovanpå spån eller torv. Används annars mest i huset och bolådorna då de isolerar mycket bra. Finns hos bl.a. bönder, djuraffärer och granngården. Priset varierar mellan 30-130:- beroende på hur mycket du ska ha och vart du köper/bor.


Kattsand

Det finns både bra och mindre bra varianter av kattsand. Det bästa är att köpa de som klumpar sig, då blir det lättare att ta bort urinen. Många tycker dock att de klumpbildande varianterna är bättre då det är lättare att städa. Detta är ingenting att rekommendera för den kaninen som inte går att lita på, vet man med sig att man har en kanin som brukar äta och tugga på det mesta ska man inte prova kattsand. Det är farligt för kaniner att få det i sig. Har man en kanin som man kan lita på så är detta toppen till toalätten. Bör bytas/tömmas minst varannan dag, beroende på hur mycket kaninen går på lådan. Det blir dock lätt sand utanför lådan/buren och många sorter upplevs damma en del. Kattsand finns att köpa i livsmedelsbutiker, djuraffärer och divese internetbutiker. Granngården 159 kr för 20 kg kattsand.

Matta Att ha en matta i buren är nog det enklaste, om man har en rumsrenkanin som har toalett i buren. Det går att torka av mattan/tvätta den ibland och det håller sig fräscht. Om kaninen inte har någon toalätt, inte är rumsren, eller brukar tugga på saker så är detta inte ett bra val. Mattan blir lätt äcklig om det kommer spillning på den och behöver bytas ut. Det är inte bra för kaninen att få i sig tyg/trådar. Detta är bara för kaniner som inte biter på saker och som du kan lita på. Ett minus med matta är kaninen har ett grävbehov som den inte kan få ut när det är matta. Se till att den har en låda med spån/annat att gräva i.

Torv

Ett jordliknande material. Det som är bra med detta är att det är svalkande på varma sommardagar samt att den enormt bra uppsugningsförmågan gör att det inte luktar. Det som är tråkigt med torv är att det ser smutsigt ut i buren och följer gärna med kaninen ut från buren. Kiss och bajs syns inte lika bra som vid andra underlag, men det behöver inte vara en nackdel.  Passar bättre till utekaniner än till innekaniner. Kostar runt 100:- för 300 liter och finns att köpa hos bl.a. Granngården.

Torvmix

En mix av torv och kutterspån. Upplevelserna är ungefär likadana som vid torv och priset är desamma. Ser lite fräschare ut än rent spån. Både torv och torvmix passar väldigt bra att kompostera. 

Träpellets

Finns i lite olika varianter. Eldningspellets och stallpellets är vanligast. Smulas sönder när det blir blött vilket gör det väldigt enkelt att se var kaninen kissat. Detta är dock hårt för kaninen att ligga på, så vill man ha det i hela buren får man se till att ha tex halm över. Annars kan man även blöta pelletsen så att den smular sig och sedan låta torka, för att efter det använda i hela buren. Innehåller inga bindningsmedel eller liknande utan det är rent trä som är ihoppressat. Priset hos Granngården ligger på ca 50 kr för 14 kg. 

Foto: Cornelia Andersson

Easyströ

Ska inte förväxlas med Lättströ. Easyströ består av finhackad halm och är därmed mjukt och behagligt för små kanintassar. Ser väldigt fräscht ut och upplevs vara damm och även hyfsat luktfritt. Uppsugningsförmågan är dock sådär men det suger upp betydligt bättre än vanlig halm. Tyvärr är det väldigt få butiker som säljer easyströ men Djur&Natur har det i sitt sortiment. Pris verkar ligga på ca 120-140 kr för 25kg vilket känns som ett helt okej pris!

Foto: Frida Åkesson

Sedan gjordes en undersökning på Kanin.ifokus.se om vilket burunderlag som var populärast. Detta är resultatet:



Av: Nathalie Månsén

Comments


© by Malin Henriksson, Grevie Kaningård. Det är INTE tillåtet att kopiera material och bilder.

bottom of page