top of page
  • Skribentens bildKaninmagazinet

Burar - olika varianter

Det finns massor av olika burar man kan välja att låta sin kanin bo i, och här kommer en liten presentation om några! 

Observera att en kanin verkligen inte måste bo i bur! Kaniner behöver röra sig mycket för att må bra. Idéen om att kaniner bara ska sitta i bur är föråldrad och fokuserar inte på kaninens bästa. Detta saker alltid finnas med i en kaninbur: Sitthylla, vattenskål eller vattenflaska, matskål och höfack eller höboll då kaniner alltid ska ha tillgång till hö. Innebur Är din kanin en inomhuskanin är ju den vanliga inneburen det lättaste valet. Kaniner är väldigt renliga djur så det finns många som har sina kaniner helt lösa inomhus, och låter sin kanin använda buren bara som toalåda. Detta är ett bra sätt att få kaninen att röra på sig lite mer, då det blir väldigt långtråkigt att sitta i en bur hela dagen. Inneburar kan du köpa på internet eller i djuraffär, det går självklart att hitta begagnade också. Inneburar finns i olika storlekar och de vanligaste är de som är 100 cm, 120 cm, 150 cm och 160 cm långa och dessa finns också med olika djup, alltifrån 50-80 cm. Kaninmagazinet rekommenderar att du satsar på att din kanin ska leva stort!

120 cm Foto: Nathalie Månsén

Utebur Uteburen funkar ungefär som en innebur, bara att den är lite mer vindtät och ska kunna stå ute året runt och tåla både vind, regn och kyla. Om man använder en utebur till sin kanin ska man höja den en bit på marken. Detta skyddar mot kyla och fukt samt rovdjur som till exempel katt eller räv. Dessutom blir det lättare för dig att städa buren och ge kaninen mat. Kom ihåg att storleken är väldigt viktig även här! Du kan med fördel koppla en rastgård till buren så att kaninen kan gå ut när den vill.

Foto: Maria Frykstedt

Kaniner vill ofta kunna gå och gömma sig och därför kan det vara bra att ha ett hus eller liknande som den kan springa in i. Många kombinerar sitthyllan med bolådan, alltså att kaninen kan hoppa upp på sitt hus, det sparar en del plats. I lådan kan du inreda med halm eller liknande så det blir lite mysigt. Även om du inte behöver ha bolåda enligt lag, kan det vara snällt mot kaniner som bor utomhus, att låta dem ha en låda att gömma sig i, ifall en räv kommer.

Koppla gärna en hage till buren! Foto: Malin Henriksson

Flerfackare Om du har många kaniner kan en flerfackare vara väldigt behändigt. Det är helt enkelt många burar som är ihoppsatta till en stor. Ser nästan ut som små lägenheter, om man vill kalla det så. Vanligast är att man har fyra burar som sitter ihop, eller två jättestora burar på varandra som man senare kan dela på. Detta kan vara smart om du fått en kull och kanske inte får sålt bebisarna.

Trefackare, 200 x 50 cm.

Foto: Emma Almquist

Box Om du har en lägenhet kanske det kan vara skönt att hyra en boxplats på ett stall. Hyran är väldigt olika från stall till stall men då ingår ofta vatten och hö, dessutom kanske någon som har häst där kan hjälpa dig med utfodringen om du åker bort eller liknande. Vissa har sina kaniner i flock eller ensamma på detta vis . Andra ställer in sina uteburar eller inneburar i boxen och förvarar även transportburar, hinder eller leksaker där.

Markbur En markbur brukar räknas som en permanent hage med ett litet hus där kaninen kan gå in och gömma sig i. Många använder det som en sommarbur eller en bur där kaninen befinner sig på den ljusa tiden av dygnet. Eftersom en markbur står direkt på marken bör inte kaninen bo där jämt, isåfall ska den kunna gå upp för ramp eller trappa till en bur som är ca 50 cm upp över marken. Det är bra om det finns nät i botten så att inte kaninen kan gräva sig ut, och gärna nät i taket så att det inte finns någon fara för att fåglar kan ta kaninen.

Foto: Malin Henriksson


Ingen Bur alls!

Idag väljer allt fler att låta sina kaniner gå lösa i hemmet. Detta ger kaninen en kattlik roll i familjen, den går på kattlåda, tar det lugnt i soffan och skapar viss oreda. Man får vara beredd på att kaninsäkra hemmet ordentligt med sladdskydd och eventuellt lite kompostgaller runt tex tv:n. Det är även bra att täcka sina golv med stadiga mattor så att inte kaninerna glider runt och skadar sig.

Foto: Emma Almquist

Text: Maria Frykstedt

686 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Grundbehov

bottom of page