Som vi jämt tjatar om så blir kaniner ofta 10 år gamla, vilket man måste planera för när man skaffar kanin. När man får hem sin kaninunge kan den tiden kännas oändlig, men rätt som det är har du en gammal gubbe eller gumma som behöver lite extra kärlek.
Det första som kommer till de flestas tankar när de föreställer sig en äldre kanin är en lite tröttare och långsammare kanin. Förr eller senare tar åldern ut sin rätt hos de flesta kaniner och de kan drabbas av försvagad muskulatur, minskad aptit och kala hälar.
Kakan Hermelin/Leijonkorsning, 10år (blev 11) Foto: Linda Renhorn
För att underlätta för kaninen finns det lite förändringar som man göra i sitt hem. Om kaninen har svårt att komma upp i soffan/på hyllan eller till och med att lyckas klättra i toalådan så kan du bygga en ramp eller flera nivåer så att det inte behöver bli så höga skutt. Se till att din innekanin har många mjuka mattor och att såväl inne som utekaniner ett tjockt lager rent strö i toalådan (och resten av boningen ute). Detta förbättrar chanserna för att ni ska slippa kala fläckar på hälarna. Skulle kaninen bli kal, smörj med t.ex. idominsalva.
Om din kanin bor ute så kan den behöva lite hjälp att hålla sig varm på vintern. Du vet ju själv att rörelse är bra för att få upp värmen, men om man är lite äldre och inte kan röra sig så blir man lätt kall. Isolering, halm och ev värmelampa kan hjälpa.
Cassidy "Cassy" 10 år och 8 månader, han avled pga hjärtsvikt 1 vecka innan sin 11 års dag Foto: Louise Johansson
Många äldre kaniner tappar vikt. Detta kan bero på många saker, men det är viktigt att inte övermata. Du kan ge mer av en nyttig pelletssort (mycket fibrer) så länge kaninen fortfarande äter sitt hö i stor mängd. Äldre kaniner kan bli lite trötta och upptäcka att det är lättare att äta pellets än hö, vilket gör att de kan drabbas av tandproblem. Ibland blir deras magar känsligare och man får vara försiktig med färskt grönt. Dock är det viktigt att påpeka att inte alla gamla kaniner blir smala, en del är feta vilket kan ge extra smärtor på deras gamla leder. Håll din kanin hälsosam för att den ska må bra även på ålderns höst!
Ögonen är en annan "svag punkt" hos äldre kaniner. Vissa utvecklar starr (läs mer om det här) medan andra bara rinner lite. Rinnande ögon beror ofta på täppta tårkanaler, men var restriktiv med spolandet hos veterinär då det kan skapa ärr som gör tårkanalerna ännu trängre.
Mimmi, dvärgkorsning av okänd härstamning som är 9 år. Blind på vänster öga p.g.a. starr tyvärr men pigg och fräsch i övrigt. Foto: Sonia Kärrman
Den äldre kaninen bör kollas igenom av veterinär då och då, tex en gång per år. Kaniner är duktiga på att dölja sjukdomar, och eftersom den gamla kaninen lättare drabbas kan det vara bra att låta någon kunnig kolla på kaninen.
Hoppas ni får många fina år tillsammans!
Text: Emma Almquist © Kaninmagazinet 2015
Comments