top of page
  • Skribentens bildKaninmagazinet

Att ha utekanin

Att ha utekanin kan ju vara lite jobbigare vissa tider på året, när man får köldskador och inte ser ett dugg, när man behöver ge dem vatten 5 gånger för att det fryser hela tiden och man ser solen en kvart om dagen... Men det finns lite plus också!

På sommaren är det underbart att ha utekanin och såklart det mest naturliga för en kanin. Få ha en hage att gräva efter rötter i, käka lite gräs och sträcka på benen. På sommaren är det viktigt att buren står skyddad från solen så att kaninen kan lägga sig i skuggan om det blir för jobbigt.

Buren måste vara vindtät och helst endast ha nät på framsidan där det är smidigast att ha dörren. Buren ska placeras på ett skyddat ställe, kaniner kan vara känsliga för drag så ställ buren intill en husvägg, bredvid buskar eller under ett tak där den står i lä. Ha gärna en "bodel" i buren med halm i där kaninen kan krypa in och gömma sig. På vintern kan det vara extra bra att trycka in halm där så att det blir ordentligt isolerat. Om du köper en bur utan en bodel så kan du enkelt bygga en bolåda som fungerar både som ett litet hus och en sitthylla.

För att göra buren extra isolerar under vinterhalvåret kan du lägga tidningspapper i botten av buren då det suger upp fukten väldigt bra och skyddar dessutom burens underrede från fukten som kommer ifrån marken. Spån suger upp det mesta men om det är riktigt kyligt kan du behöva komplettera med halm i hela buren. Halmstån i sig suger inte upp så bra så glöm inte tidningspapper och spån i botten för uppsugningen och sen halmen för värmen. Ett tips är att trycka in halm nästan ända upp till taket så att det blir riktigt, riktigt mycket. Att bygga gångar i halmen brukar oftast vara väldigt uppskattat av kaninerna så ha inte dåligt samvete för att det ser trångt ut. Halm är väldigt fluffigt till en början och plattas lätt ner så om du lägger i så att det ser lagomt ut kommer det vara som ett platt lager när du kommer dit nästa dag så ös på ordentligt! På sommaren behöver du bara ösa på i bodelen eller i bolådan, resten kan inredas med spån eller hö.

Skål eller vattenflaska spelar ingen större roll men på vintern har man lite otur med vattnet så då kan flaskorna och keramikskålarna lätt gå sönder. Även om det inte ser så snyggt ut så försök och hitta lite större plastskålar där man får ut isen hyfsat smidigt. Ett tips är att ha dubbel uppsättning av vattenskålarna på vintern så när du ska ut och byta vatten så tar du med en hink eller liknande och lägger de frusna vattenskålarna i, tar med hinken in och låter den bara stå och tina, så är de klara tills nästa gång du ska ut. Ta med dig en petflaska fylld med vatten och fyll på ute vid buren. Man kan tro att - "om jag fyller på med röhett vatten så fryser det inte lika fort!" men det är ingen bra idé. Kaninerna kan bränna sig på vattnet och skada sig, dessutom kan järn lossna från dina vattenledningar när du tappar riktigt hett vatten och det är inte så bra för kaniner att få i sig för höga halter. Ljummet vatten brukar vara lagomt eller fingervarmt, för det är heller inte bra att få i sig för kallt vatten när det är -15 grader ute.  En låda att använda som toalett är alltid bra att ha, oavsett om du har kaninen inne eller ute. Om din kanin använder ett hörn inne i buren så ställ lådan där, och töm när det behövs. Om du har en hage som kaninen får springa i på dagarna, har de ofta ett hörn som de går till så du behöver inte städa buren så ofta, då är det bara att ta en spade och skottkärra och ta bort toaletthögen som finns i hagen. Du kan självklart använda en toalettlåda i hagen också om det passar dig.

Fördelar med att ha kaninen ute: - Mindre lukt - Mindre "väsen" från kaninen om den skulle vara rastlös under natten - Mest naturliga för kaninen Nackdelar med att ha kaninen ute: - Inte lika lätt att få kontakt med kaninen och kela då det kan vara lite jobbigare att gå ut - Jobbigt på vintrarna - Större risk för rovdjur Text och Foto: Maria Frykstedt

467 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Grundbehov

bottom of page