top of page
  • Skribentens bildKaninmagazinet

Vintervatten

Alla som har sina kaniner ute vintertid har ett gemensamt problem: när temperaturen sjunker till minusgrader fryser vattnet. Minst två gånger per dag måste kaninen få dricka sig otörstig på ljummet vatten. Så hur ordnas detta på bästa sätt?

Vattenflaskor är smidigt för kaninägaren då man slipper skräp i vattnet och det är lätt att byta och fylla på utan att spilla. Dessvärre är flaska inte optimalt på vintern eftersom metallnippeln fryser igen väldigt fort. Att slicka på metall i minusgrader är inte heller så trevligt. Dessutom finns stor risk att själva flaskan går sönder. Plast blir mycket skört i minusgrader och vatten expanderar när det blir till is. 

Det finns specialtillverkade ”termosockor” för vattenflaskor som ska hålla vattnet flytande längre. Men om nippeln är frusen kan kaninerna hur som helst inte komma åt vattnet. Lösningen om en trots allt vill använda flaska är att ha flera stycken att byta med under dagen (och byta ofta), då kan några stå på smältning medan andra används.

Vattenautomater har i princip samma för- och nackdelar som flaskor.

Skålar är lite trixigare på så vis att det är lättare att spilla. Dessutom finns risk för att skräp hamnar i vattnet. Det senare är dock inget egentligt bekymmer - du skall ju ändå tömma isen flera gånger per dag. 

En ENORM fördel med skål på vintern är att kaninen når vattnet även om det fryser. Den kan i nödfall slicka på isen om den skulle bli törstig innan du hinner komma och byta.

Om det är väldigt kallt där du bor kan det vara svårt att få ut isen ur skålarna. Det allra smidigaste i sådana fall är att ha dubbel uppsättning skålar i cirkulation:

  1. Fyll hela skålen på morgonen.

  2. Nästa gång du har möjlighet (kanske efter skola eller jobb) så har kaninen förmodligen hunnit dricka några centimeter vatten innan det frusit. Varför du smidigt kan fylla på skålen på nytt om du har bråttom och inte hinner byta skålar till alla.

  3. Kanske är nästa gång du tittar till kaninerna just innan du själv går och lägger dig. Nu är det förmodligen läge att byta skålar. Om du har många kaniner kan det vara bra med hink där du lägger de frusna skålarna. Ta in hinken i värmen över natten och på morgonen är skålarna färdiga att användas på nytt.

Givetvis är det bättre om du kan ge nytt vatten oftare.

Tips för enklare vintervatten:

  • Skål i mjuk plast med runda hörn är lättast att få ur isen ur (t.ex. glasslåda). Det är även bra om skålen är formad så att den är större upptill, på så vis minskar risken för att isen skall spränga botten när det fryser.

  • Större skål = större vattenmängd → fryser långsammare.

  • Pingisboll som flyter på ytan håller vattnet i rörelse längre vilket gör att det inte fryser lika snabbt. 

  • När det är extremt kallt kan du testa att smörja skålarna med en gnutta fett (gärna vetegroddolja) på insidan för att minska risken för sönderfrusna skålar. 

  • Isolerande underlag (som frigolit eller halm) runtom håller temperaturen uppe längre.

  • Ljummet vatten, inte iskallt som du förmodligen själv föredrar - utan ljummet skall du ge till kaninen (inte så trevligt att klunka i sig isvatten när det är -20°C).

  • Fyll de tomma skålarna EFTER att de åter placerats i buren. Använd en lämplig tillbringare eller vattenkanna. Detta för att undvika spill.

  • Tänk på att det är extra viktigt att vattenskålar står stadigt och ej välts ut när det är kallt ute. Risken att förfrysa sig ökar väldigt mycket med nedblött päls!

Text & foto: Anita Ekman © Kaninmagazinet 2013 Senast uppdaterad: Januari 2016 av Anita Ekman

257 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Pinnar

bottom of page