top of page
  • Skribentens bildKaninmagazinet

Tips: Få kaninen att äta mer hö

Det är många kaninägare som har problem med att få i sin kanin tillräckligt med hö, kaninen äter helt enkelt för lite eller ingenting alls. Minst 80% av kaninens föda ska bestå av hö, det innehåller mycket fibrer som gör att kaninen får en sund tarmfunktion och det slipar tänderna. Att äta hö är även en bra aktivering för kaninen när den inte har något annat för sig.

 - Minska på kraftfodret för att kaninen ska äta mer hö. Pellets slipar inte ned kaninens tänder, ger samma tuggmotstånd samt innehåller inte den fiber nivån som höet gör. Får kaninen mindre pellets kommer den börja äta mer hö, då det inte finns så mycket annat att välja på. Överfodring är den vanligaste anledingen till att kaninerna skippar höet, så se över din foderstat! 

Ge gott hö. Man kan jämföra hö med äpplen, det finns många sorter och smaker. Vissa gillar den ena sorten och andra en annan. Somliga kaniner kan vara kräsna med vad de äter.

När du ska köpa hö ska du undvika finhackat hö och istället leta efter ett som har långa strån, är grovt och som luktar gott. Hö ska inte vara dammigt, det tyder på mögel i höet vilket är väldigt farligt för kaniner.

Hö i butiker är oftast sämre än det som kommer direkt från bonden. Hårdpackat hö i kuber brukar innehålla krossade fibrer vilket inte är att föredra.

Tänk på vart du har ditt hö. Kaniner föredrar att äta samtidigt som de vilar eller använder sin toalett. Att ha höet på rätt plats gör din kanin mer frestad att äta det. Sätt höhäcken antingen bredvid huset/sitt pallen eller där kaninen gör sina behov.

Aktiviteter. De flesta kaniner gillar att leka, tugga och kasta leksaker runt sig. Ordna en leksak som du har hö i så kan kaninen bli uppmuntrad till att dra, bita och tugga på höet. Att ha en kartong full med hö är också ett alternativ, ett mysigt krypin för kaninen där den kan äta, mysa och leka.

Märker du förändrade matvanor hos din kanin kan det tyda på tandproblem, om det inte syns på framtänderna kan det vara kindtänderna och det kan man inte se själv utan bör undersökas av en veterinär.

Text: Nathalie Månsén, Uppdaterad 2018 av Malin Henriksson Foto: Sofia Löfstrand

957 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Pinnar

Blåbär

bottom of page