top of page
  • Skribentens bildKaninmagazinet

Blåbär

En av de vanligaste växterna i Sverige vars bär är rena hälsobomberna! Kaniner kan äta hela plantan: ris, blad och bär! Det latinska namnet är Vaccinium myrtillus.

Blåbärsriset blommar i juni

I början är karten grön

Färdiga nedfrysta blåbär

Riset innehåller fibrer som är viktiga för magen. Dessutom är det bra sysselsättning och ett sätt att nöta ned tänderna att knapra på riset.

Själva bären, som mognar i juli/augusti, är väldigt rika på nyttiga antioxidanter (som askorbinsyra och betakaroten) och innehåller dessutom gott om mineraler (kalium, kalcium, magnesium, fosfor, järn) och vitaminer (B-, C- och D-vitamin).

Blåbären kan förvaras torkade eller frysta. De skall torkas till samma konsistens som russin. Ett sätt att göra detta är att bre ut dem på en plåt i ugnen (<50°C), eftersom bären till stor del består av vätska kan torkningsprocessen ta ett halvt dygn eller längre.

~17% av Sveriges yta täcks av blåbärsris

Torkade blåbär (och riset) tros vara bra mot diarré medan färska tvärtom har laxerande verkan. Studier finns om att blåbär bl.a. är bra för minnet, har blodsockersänkande och antiinflammatorisk effekt, minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och kan vara bra mot urinvägsinfektioner. Mer om hälsoeffekter.


Text & foto: Anita Ekman

463 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Pinnar

bottom of page