Kaniner äta hela tiden, deras mage är uppbyggd så och den måste alltid vara i arbete. Slutar kaninen att äta, blir de sjuka fort och det kan vara svårt att få igång magen igen om den inte ätit på för lång tid. Det är ingen fara om den inte ätit på ett par timmar, blir det längre än så ska man börja oroa sig och ta reda på vart felet kommer ifrån.
Foto: Melanie Norman Kaniner är betande djur, gräsätare. De livnär sig på gräs, blad och andra låga växter precis som hästar och kor. De är grovfoderätare och det innebär att de kan och ska smälta cellulosa med hjälp av sina bakterier i blindtarmen. Inte massor av socker, fett och annat som är vanligt i tamkaninens kost. Eftersom de inte finns färskt gräs året om ersätter man detta med hö hos tamkaniner. En av de vanligaste sjukdomarna hos tamkaninen är fel utfodring, som ibland leder till att kaninen äter mer sällan. Detta kan leda till problem med tänderna, nedsatt immunförsvar samt livshotande mag och tarmsjukdomar.
Foto: Mandana Veysi
Hö är kaninens viktigaste foder och ska alltså vara den största delen av kosten, minst 80%. Det ska alltid finnas obegränsat med hö så det ska fyllas på hela tiden, innan det tar slut. Var noga med att inte ge så mycket av något annat foder att kaninen blir mätt och äter det istället för hö. Löst hö är bättre än pressat hö.
Foto: Bustjejen@ifokus
Alfalfahö bör man inte ge allt för ofta i stora mängder då det är kalkrikt och kan ge problem med urinstenar. Bladgrönsaker är ett bra komplement till höet. Det finns många olika sorter att ge. i naturen äter kaniner bladverken och stammarna på växten, inte främst rötterna eller frukterna. Variera mellan färsa krukörter, persilja, broccoli med blad, spenat osv . Det finns mycket gott att ge kaninen men inte allt för stora mängder. Hallonblad, maskrosor, blad från fruktträd och blast från olika rotfrukter är bra att ge.
Torrfoder är ingenting man måste ge om man har ett bra (och analyserat) hö, kaninen kan då leva på bara hö och bladgrönsaker. De flesta väljer att ge pellets ändå som ett komplement. Bra pellets ska innehålla en hög fiberhalt på minst 18%, gärna mer. Läs om näringsbehov här. Man anpassar pelletsgivan beroende på hur stor kaninen är, en hermelin behöver inte lika mycket pellets som en belgisk jätte. Gnagar/kaninblandning ska man absolut inte ge, oavsett vad någon säger. De innehåller säd, grön, majs, flingor, torkad frukt osv och är väldigt onyttigt, detta ska man inte ge alls. Blandningen är alldeles för fiberfattig, lättuggad, kolhydratrik och fet. Läs mer här. Nattavföring/blindtarmsavföring är en viktig kost för kaninen som är egenproducerad och äta direkt från analöppningen. Denna druvliknande avföring är en riktigt vitaminbomb och innehåller viktiga ämnen och vitaminer.
Foto: Lisa Meyler
Mineralsten/saltsten ska inte ges till kaniner.
Vitamintillskott är onödigt att ge till friska kaniner som äter en normal kost.
Godis kan man ge lite av på helgena och som belöning. Frukt och bär både färska och torkade är populärt, även en liten bit knäckebröd.
Man ska absolut inte ge sin kanin människomat eller hund/kattmat.
Kakor, choklad, nötter och andra sötade livsmedel är livsfarliga och kan tillochmed vara livshotande.
Tänk även på att när du ska ge din kanin någonting nytt den aldrig har smakat på ska du vänja succesivt eftersom de har känsliga magar. Får kaninen diarré ska man direkt sluta ge det nya tillskottet/fodret och försöka göra dieten så fiberrik som möjligt (dvs stort höintag). Fortsätter diarrén längre än en dag ska man kontakta veterinär.
Text: Nathalie Månsén
Comments