När termometern börjar ticka neråt och snöstormen friskar i runt knutarna blir vissa oroliga och väljer att flytta sina kaniner inomhus. "De måste ju ha det bättre inne i den mysiga stugvärmen" Eller?
Att låta kaninen bo ute är ett bra alternativ för den som av olika anledningar inte kan eller vill ha kaninen inne i huset. Kaniner tål kyla väldigt bra och kan alltså bo utomhus även på vintern. När det gradvis blir svalare under hösten så sätter den en ordentlig vinterpäls. Pälsen i kombination med rätt boende och utfodring ger goda förutsättningar för en problemfri utevistelse. Om buren har vindskyddande väggar, är ordentligt bäddad med isolerande strö (halm) och utfodring (och vattning) sker på korrekt sätt så klarar kaninen många minusgrader.
En kanin med vinterpäls bör ej tas inomhus. Detta eftersom de riskerar att få värmeslag. Vi människor kan klä av oss våra vinterkläder och på så sätt snabbt reglera temperaturen, det kan inte kaninen. Dessutom kan inte kaniner svettas, vilket gör att kroppen snabbt blir alldeles för varm. Kroppen är mycket känslig när det gäller överhettning, det kan till och med leda till döden.
Att ta in den i några minuter kan vara ok t.ex. för att klippa en svår klo, medicinera eller om kaninen badat i vattenskålen, men i övrigt ska man undvika detta. Var mycket uppmärksam på kaninens beteende, en kanin som börjar bli för varm spänner ut öronen och blodådrorna i dessa blir mer framträdande, öronen är kaninens enda avkylningsverktyg.
Måste man av någon anledning ta in kaninen en längre stund bör utrymmet göras så svalt som möjligt. Detta t.ex. genom att ha ett fönster öppet och eventuellt lägga en kylklamp (inlindad i handduk) i kaninens närhet.
Om du låter kaninen bo i ett varmare utrymme börjar den snabbt fälla sin vinterpäls. Det handlar bara om ett par dagar innan denna process börjar. När den börjat tappa sin varma päls kan du inte flytta ut den i den kalla vintern igen.
Tänk dig att du flyttar in en kanin till +20℃ när det är -30℃ ute, det är en temperaturskillnad på 50℃! Inte så hälsosamt. Det brukar sägas att kaniner tål en temperaturväxling på cirka 10℃. Alltså, om det är -10℃ utomhus kan du ta den till ett utrymme där det är 0℃ utan att riskera värmeslag. Om det är +20℃ ute kan du ta den till ett utrymme där det är +10℃ utan att den börjar frysa. Detta är såklart ingen magisk gräns, men kan vara något att ha i åtanke. Kom ihåg att kaniner tål kyla bättre än värme. Flyttar du en kanin till ett kallare utrymme kan du hjälpa den att skydda sig mot kylan genom att lägga in halm i buren. Men tar du en kanin till ett varmare utrymme finns det inte så mycket att göra - den kan som sagt inte klä av sig.
Du som planerar att skaffa en utekanin måste ta ställning till detta: Är du beredd på att stå ute i kallaste vintern för att ta hand om din kanin? Den behöver sällskap och aktivering lika mycket som en innekanin och detta måste du kunna ge den, varje dag, oavsett snö, minusgrader och snålblåst.
Text: Fanny Arvendal & Anita Ekman
Foto: Anita Ekman © Kaninmagazinet 2014
Comments