Torka växter
- Kaninmagazinet
- 8 juli 2020
- 2 min läsning
På vår och sommar spricker naturen upp i mängder av färger och kaninerna älskar att få smaka av allt det goda som finns där. Det nyttigaste för kaniner att äta är bladgrönt och blommor, precis sådant som de äter i det vilda. Men när hösten kommer så försvinner bladen fort och kaninerna kan bli utan nyttiga godsaker. Detta är dock ett problem som är lätt och roligt att lösa genom att torka och spara.
Det första som ska göras är såklart att gå ut i naturen och plocka det som skall torkas. I princip alla växter som inte är giftiga kan torkas till kaninen, exempel på sådana är persilja, nässlor, maskrosblommor och blad, hallonblad och groblad. Alla dessa innehåller nyttiga vitaminer, mycket fibrer samt lågt fett och sockervärde. När du plockar så ska du försöka se till att växterna inte blir mosade. Kom ihåg att inte plocka nära vägkanter eller andra föroreningskällor.

Finurligt sätt att torka grodblad på Foto: Annika Helgesson
Väl hemma igen så kan det vara en bra ide att låta växterna ligga ute en stund så att småkryp försvinner. Detta tar ofta inte så lång tid och väl inne i huset börjar själva torkningen. Nu kan man välja många olika sätt att torka, i denna artikel nämns de vanligaste. Vi rekommenderar att välja det långsamma, traditionella sättet att torka. Det är säkrare, mysigare och framförallt mycket miljövänligare.
Torka långsamt Denna metod tar någon vecka, men eftersom att de torkade växterna främst ska användas under vintern så bör inte tiden vara ett stort problem. Man lägger växterna på ett tunt nät/ett flätat fat eller om man inte har det så fungerar det att torka på t.ex. en tidning. Torkar man på nät så kommer det luft från alla håll, medan om man torkar på tidning så kan man behöva röra omkring då och då för att det inte ska ta för lång tid. Bladen ska ligga torrt och mörkt. Ett annat sätt som fungerar med lite längre växter är att knyta ihop dem i buketter och hänga upp dem ”upp och ner” i taket eller på gardinstången. Dessa ska också få torka i en torr och mörk miljö. Kom ihåg att torra växter smular ganska lätt, så ta det försiktigt när du ska lägga ner dem i en burk/påse. Såklart kan man göra på andra sätt när man lufttorkar, det viktigaste är helt enkelt bara att det kommer till luft från alla håll och att de hänger mörkt och torrt.
Torka i ugn
Detta kan kräva att din ugn jobbar ganska länge. Alla örter och blad läggs på en plåt och ugnen sätts på lägsta effekt med ugnsluckan öppen/på glänt. Temperaturen får inte överstiga 50 grader, då kan viktiga och nyttiga ingredienser i växterna inaktiveras. När växterna är torra är de klara. Bruna och brända växter slängs bort. Lägg de torkade växterna luftigt och torrt så att de håller ända fram till vintern när de ska användas.

Torkning av maskrosor Foto: Emma Almquist
Lycka till!
Text: Emma Almquist
Comments