top of page
  • Skribentens bildKaninmagazinet

Teddypäls

Teddykaniner är något som blir vanligare och vanligare idag. Detta är dock inte en pälstyp som är upptagen i standarden ännu, även om det finns de som jobbar för ett framtida upptagande. Vad är då en typisk och bra Teddypäls? 

Teddyklubben har tagit fram en arbetsstandard för de ej godkända raserna Teddyvädur och Dvärgteddy, precis som de flesta gör när en ny ras skall tas fram. I denna arbetstandard finner man följande bestämmelser om hur en ordentlig Teddypäls är;

Teddypälsen ska hållas välkammad och tovfri.  Pälsen bedöms efter täthet, kvalité och längd.


Täthet Pälsen ska vara så tät som möjligt. Vid bra och tät päls gör den krusiga ullen att pälsen ser ut att stå rakt ut från kaninens kropp. På huvud är det dock godkänt med normalhårig päls nära ögon och nos. 

Kvalitét Pälsen ska vara så lätthanterad som möjligt. En harmoni mellan täckhår och underull gör att pälsen blir så underhållsfri som möjligt. Pälsen ska kännas lätt och luftig men ha så mycket färg och glans som möjligt. 60-70% krusig underull och 30-40% glansiga täckhår är optimalt. För stor mängd underull respektive täckhår är ej önskvärt. 

Längd Pälsen får ej vara kortare än 3 cm på kortaste stället och ej heller längre än 8 cm på det längsta. Pälslängden ska vara så jämn i läng som möjligt från nos till svans. 


Vanliga fel som medför poängavdrag Fel proportioner ull-täckhår. För kort päls på öron. Början till tovbildning. Päls som tunnats ut av för hård kamning.


Diskvalificerande fel

Kort päls i ansikte (undantaget närmast ögon och nos) eller på kroppen. Tovor eller början på tovbildning (antingen på grund av dålig skötsel eller dålig pälskvalité.) Användning av glansspray.


Teddyavlarnas största problem idag är all blandning med lejon som skapar såkallad pekingpäls där en del av ”fluffet” fälls av efter något år och där pälskvalitén är av sämre kvalité. Detta är såklart inte önskvärt när man vill få fram en bra bas för pälstypen. Hoppet är just nu lite dämpat när det gäller att få Teddy upptagen i standarden eftersom att raserna skulle bli så lika angoravarienterna av Dvärgvädur och Hermelin. Skillnaderna är att angora är snabbväxande och har en aning strävare sockervaddskänsla medan Teddy känns mer som bomull. En annan skillnad är att angora inte har ull på nosrygg och runt ögon.

Teddy + Teddy = Teddy, det blir aldrig pekingpäls. Lejon + Lejon = Här kan det bli ett ”teddy lejon”, dock inte på lejonhuvad dvärgvädur. Teddy + Lejon = Ger sällan Teddypälsen utan blir ofta pekingpäls.

Text: Emma Almquist Foto Erika, Änghagens Teddys

Källa, och arbetsstandard lånad med godkännande av: Teddyklubben

75 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page