top of page
  • Skribentens bildKaninmagazinet

Mysteriet med Pekingpäls

Pekingpäls är inte en egen pälstyp. En del säger att ordet är ett påhitt men det är en bra beskrivning på "överpälsat lejon".


Pekingpäls. Denna kaninen ser ut som en typisk lejonhuvad kanin unge, men den har alltså pekingpäls.Tyvärr har vi inte fått tag en bild på när den är vuxen, så man ser utvecklingen.Foto: Malin Hultman

Pekingpäls betyder överpälsat lejon. En lejonkanin med för mycket päls. Det är väldigt lätt att man tar fel på en teddy kanin och en ung kanin med pekingpäls eftersom de är väldigt lika. Fram tills den överpälsade kaninen är 2 år brukar de vara svårt att se skillnad på dem. Man kan se skillnad om man kollar på pälsen ovanifrån och även från sidan, man kan se att ryggpälsen är kortare och kan vara väldigt segvuxet och glest. Det är inte i samma kvalité som teddypälsen.


Man kan även beskriva en överpälsad lejon/pekingpäls som en lejonkanin med för mycket kjol och man. Det är lätt att tro att kaninen med denna pekingpäls är mer lik en teddy kanin än en lejonhuvad kanin, men detta är alltså fel. Att använda sig av just ordet peking i ett härstamningsbevis på en teddy kanin är någonting man ska akta sig för. Det kan vara väldigt förvirrande för människor som inte vet vad det är.


För säkerhetsskull bör man vänta minst 1,5 år innan man avlar på en kanin om det finns risk för fällning, om man inte vet till 100% att båda föräldrarna är teddypälsade.

Ena föräldern är teddy och andra lejon. Foto: http://tianskaniner.weebly.com/

Teddy + Teddy = Teddy, det blir aldrig pekingpäls. Lejon + Lejon = Här kan det bli ett ”teddy lejon”, dock inte på lejonhuvad dvärgvädur. Teddy + Lejon = Ger sällan Teddypälsen utan blir ofta pekingpäls.

Text: Nathalie Månsén

182 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page