För att kunna skriva stamtavlor till renrasiga kaninungar så är det viktigt att först stambokföra avelsdjuren. Det handlar om att att ha så kompletta stamtavlor som möjligt.
För att stambokföra din kanin måste den ha ett bedömningskort från att ha blivit utställd som vuxen i Klass A, gärna med en poäng du är nöjd med. Det går alltså inte att stambokföra en kanin på ett utställningskort från Klass B. I övrigt finns det två punkten du ska tänka på:
1. Din stamtavla får inte innehålla mer än 2 luckor. Med en lucka menas att en kanin i släkten inte är stambokförd. Kanske är den inte är utställd alls på grund av felaktig teckning eller andra skäl. Luckorna får inte finns på samma sida släkten, till exempel: mamma + mormor. Minst en av föräldrarna måste vara stambokförd. Om luckorna sitter på fel ställe kan man ansöka om dispens. Helst ska det inte finnas några luckor alls.
2. Din stamtavla ska innehålla delpoäng från alla stambokföra kaniner. Om det saknas delpoäng så hör du av dig till den som stambokförde kaninen och be att få dessa uppgifter för att komplettera stamtavlan. Vet du inte vem som stambokförde kaninen i fråga går det att vända sig till Riksstambokföraren. Är kaninen född 2005 eller tidigare kan det ske undantag eftersom det då fanns ett system utan stambokföringsnummer.
Stamtavlan ska ha föreningens vattenstämpel och logga på sig. Stamtavlepapper köps från förbundets materiallager.
När allt stämmer och du har en poängkort du är nöjd med kan du vända dig till din lokala stambokförare eller till riksstambokföraren. Det kostar 15-30 kr per kanin som sätts in på ett konto du får av stambokföraren. Du skickar din stamtavla och det bedömningskortet i ett brev till stambokföraren. Du skall även skicka med ett tomt kuvert med namn och adress och porto på så att du kan få hem stamtavlan igen. Om så önskas kan du även skicka med ett kort meddelande på en lapp.
Stambokföraren tilldelar kaninen ett stamboksnummer som klipps in med tång i stamtavlan. Samt noterar delpoäng, domare och datum innan signering.
Text: Nathalie Månsén © Kaninmagazinet 2013
Foto: Sara Segerström
Senast uppdaterad: Januari 2016 av Anita Ekman
Comments