top of page
  • Skribentens bildKaninmagazinet

Wienerteckning - ej godkänt

I denna artikel ska vi kortfattat gå igenom varför wienerteckning inte är en godkänd teckning.

Wienerteckning (Xx) är väldigt speciell då den ena inte är den andra lik. Det kan komma i uttryck som allt ifrån blå ögon, vit nos, en vit tå till en nästan helvit kanin. Just däri ligger problemet till varför dessa kaniner inte går att ställa ut, alla ser olika ut. Det går alltså inte att bedöma kaninen efter en rasstandard.

Foto: storkebodaskaniner.weebly.com Rasbeskrivningarna i Nordisk Kaninstandard talar om hur en kanin ska se ut, domarna har en mall att följa. Sedan har såklart alla domare en egen åsikt om hur bra de tycker att kaninen stämmer överens med beskrivningen. En wienerteckning ser olika ut på varje kanin. Det är okontrollerbart och kommer aldrig att bli en godkänd teckning.

Foto: storkebodaskaniner.weebly.com Wienerteckning kan i många fall påminna om feltecknad holländarteckning. Det som skiljer är att de orsakas av olika anlag och att holländarteckningen fäster på ett annat sätt. Generation efter generation av holländare får liknande teckningar och där kan en mall för hur den ska se ut skapas.

Foto: storkebodaskaniner.weebly.com Okunniga uppfödare kan tro att de har fått fram holländarteckning på sina kaniner när det i själva verket är wienerteckning. Det är bara slumpen som gör att de fått en teckning lik den holländska. Trots att detta inte är en godkänd teckning så är den mycket uppskattad och lätt att förälska sig i.

Foto: stjarnfallets.weebly.com På kaninfarg.se kan du läsa mer om genetiken bakom wienerteckning och på kanin.ifokus hittar du en utförligare artikel. Text: Nathalie Månsén © Kaninmagazinet 2014 Senast upppdaterad: Januari 2016 av Anita Ekman

39 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page