Saltsten eller mineralstenar av olika slag är något av det första som djuraffärerna rekommenderar nya kaninägare. Men dessa stenar orsakar mycket mer problem än de gör nytta.
På många mineralstenar kan man läsa t.ex.; ”Ditt husdjur kommer att gnaga så mycket och ofta den behöver för att täcka mineralbehovet. Näringsmässiga bristsjukdomar kan därmed förhindras” vilket ju låter hur bra som helst. Dock är detta inte sanningen, man skulle nästan kunna kalla det falsk marknadsföring.
Foto: happypau.blogg.se
När kaninen äter så tar den upp så mycket mineraler den behöver för att må bra och resten utsöndras via blodet till urinen. Där kan det sedan, om det kommer för mycket mineraler, bildas små stenar som orsakar smärta när kaninen kissar. Se artikel om urinsten här. Saltet som tas upp kan vid överdoser leda till saltförgiftning. Konsekvenserna av den kan bli allt från högt blodtryck till hjärtinfarkt och stroke. Dessutom skadar saltet njurarna.
Men informationen på stenen säger ju att kaninen gnagar/slickar så mycket den behöver? Det är inte sant, många kaniner tycker att stenen smakar gott. Flera stenar har även smaksättningar så som morot, äpple osv, vilket såklart gör den ännu mer aptitretande för din långörade vän. Därför är missbruk av mineralstenar väldigt vanligt, vilket leder till sjukdomarna nämnda ovan.
Foto: happypau.blogg.se
Näringsbristen då, den som stenen ska förebygga enligt reklamen? Någon sådan kommer med stor säkerhet inte att drabba din kanin om den får pellets och hö. I dessa, speciellt pelletsen, finns det massor av mineraler vilka täcker kaninens behov mer än väl. Vill man ge extra av någon anledning så finns det många örter som gör jobbet mycket bättre!
När man tar rekommendationer från affärer ska man alltid komma ihåg att deras grundmål oftast är att tjäna så mycket pengar som möjligt. Kan de sälja en saltsten till dig så tjänar de på affären, men de tjänar inte på att berätta för dig varför den kan vara farlig. Ta inte risken att din kanin blir sjuk och får ont, skippa saltstenen!
Text: Emma Almquist Källor: http://www.djurklinikenroslagstull.se http://www.veterinaren.nu/
Commenti