top of page
  • Skribentens bildKaninmagazinet

Räkna på fodervärden

Pelletsjungeln är stor och förvirrande, trots det känner vissa av oss att de pelletssorter som finns inte räcker till. Kanske hittar man inget med precis de värden man vill ha, inget med rätt innehåll, pris osv. Då kan det vara bra om man vet hur man räknar ut fodervärden på en blandning av två eller flera pelletssorter.

Här måste man använda lite enkel matte. Samla först ihop alla värden du behöver från de olika pelletssorterna. I detta exempel kommer vi att blanda pellets av märkena Jr Farms Grainless och Cuni Compelte för att få ett bättre proteinvärde, kalciumvärde och ett sundare innehåll.


Cuni Compelte. Jr Farm Grainless

Fibrer

20 % 21.5 %


Protein

15 % 11.1 %


Fett

3.0 % 2.9 %


Kalcium

0.9 % 0.5 %

Vi ser att båda pelletssorterna har ganska lika fiber och fettvärden, medan Cuni har lite höga protein och kalciumvärden och Jr Farms har lite låga värden på de punkterna. Jr Farm innehåller bättre råvaror. Här kommer en påminnelse om det ungefärliga näringsbehovet hos en kanin;

Fiber                      16% + (Gärna mer, helst >18%, det kan inte bli för mycket) Protein                  13-15%  Fett                       1,5-3% Kalcium                 0,4-0,8%

Det finns dock spekulationer om att en vanlig sällskapskanin inte behöver så mycket som 13% protein utan kan klara sig på runt 11-12 % också.

Nu ska vi alltså blanda dessa foder. I detta exempel kommer vi testa att ta 2 delar Cuni Complete och 1 del Jr Farm Grainless. Det betyder att om din kanin äter 3 msk pellets varje dag så ska 2 av dem vara Cuni Compelte och 1 ska vara Jr Farm Grainless. Man kan också säga det som att 2/3 ska vara Cuni Complete och 1/3 ska vara Jr Farm Grainless.

För att räkna ut vad en sådan blandning skulle få för värden så använder man sig av metoden för att räkna ut medelvärden. Dvs a+b+c/n, viket betyder att man adderar alla delars värden och sen delar man summan på det antal värden man har adderat.

I vår blandning har vi som sagt 3 ”delar”, 2 är Cuni Complete och 1 är Jr Farm Grainless. Därför ser vår uträkning ut såhär; (CCvärde + CCvärde + JrFvärde)/3 = Blandningens värde.

Vi testar med proteinvärdet;

(15 + 15 + 11.1)/3 = 13.7 % protein i blandingen

Uträkning Blandningens värde

Fibrer

(20 + 20 + 21.5)/3 20.5 %


Protein

(15 + 15 + 11.1)/3 13.7 %


Fett

(3 + 3 + 2.9)/3 ca 3 %


Kalcium

(0.9 + 0.9 + 0.5)/3 0.75 %

Nu har vi en blandning som har bättre kalcium- och proteinvärden, samt ett bättre innehåll.

OBS! Det är viktigt att se till att din kanin äter upp allt kraftfoder och inte väljer ut det godaste (oftast det med mest fett), då blir inte värdena samma som de ska vara. Kom även ihåg att börja försiktigt med nytt foder.

Text och Foto: Emma Almquist

206 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Pinnar

bottom of page