top of page
  • Skribentens bildKaninmagazinet

Manteltecknad eller brokad?

Är kaninen manteltecknad eller brokad? Dessa begrepp används ibland olika och det kan ibland verka förvirrande vilken teckning din kanin har.

Inom utställning benämns finns det en standard för hur en mantelteckning "ska se ut" och en manteltecknad kanin är således en kanin med godkänd teckning. Inom hoppvärlden behöver en manteltecknad kanin inte betyda sak. Nedan är en liten sammanfattning på olika teckningar samt hur begreppen används inom utställningsaveln (utställning) och inom hoppaveln (hoppning). 

Samma teckning benämns alltså olika i många fall. det är bra som grund att lära sig vad en manteltecknad kanin med godkänd teckning ser ut (utställning) oavsett om man ställer ut eller inte. Anledningen till att man benämner samma teckning olika inom hoppvärlden har mycket att göra med att man här inte avlar efter en given standard. Man bryr sig här inte om att skilja på om teckningen är godkänd (enligt utställningstandaden) eller inte. Färg och teckning har här ingen betydelse.     Text och foto: Sandra Magnusson © Kaninmagazinet 2013

79 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page